„Отворен семестър“ на катедра „Публична администрация“

петък, 20 май 2016 14:00

Днес се състоя поредното събитие на катедра „Публична администрация“ от инициативата „Отворен семестър“ на тема: „(Зло)качествената полиция”. Лектори бяха Ясен Цветков, докторант към катедрата, Радостина Якимова, директор на фондация „Общество и сигурност”, Илия Кузманов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР и председател на Настоятелство на фондация „Общество и сигурност“, преподаватели, студенти.

В зала 3037 по време на събитието

Идеята е по време на семестъра да се срещате с колеги, които работят в различните системи на публичната администрация и да бъдат полезни във вашето обучение, затова се нарича „Отворен семестър“, каза доц. д-р Александър Вълков, ръководител на катедра „Публична администрация“ (на снимката долу).

Ясен Цветков разказа за историята, структурата, развитието и реформите в МВР през годините.  Нашата идея е да си поговорим за човешките лица, за лицето на МВР. Вие сте на прага на завършване на висшето си образование и е редно утре да намерите работа и път за развитие на кариерата си в тази структура. МВР утре зависи от всички нас“, заяви Цветков. Надявам се по време на дискусията да се чуе мнението и отношението на студентите към полицията, тъй като и те като бъдещи администратори могат да работят в тази структура, посочи той.

Ясен Цветков

Искаме да направим Министерството на вътрешните работи по-ефективно и по-добре работещо, но това няма как да се случи, ако само хора от системата го желаят, каза Якимова. Тя представи резултати от изследване, направено с цел да установи нагласите на хората по отношение на тяхната лична сигурност.  По-голямата част от анкетираните са отговорили, че не се чувстват сигурни и спокойни. Изводът е, че въпреки сринатото доверие, институцията, която очакваме да ни пази, е полицията. Най-важното нещо, което трябва да се направи, за да се повиши сигурността, е да се промени работата на съда и прокуратурата“, посочи тя. „Общество и сигурност“ работи за реформа в МВР и за промяна във взаимодействието между институциите. Искаме гражданите да участват в правенето на политики  за сигурност, заяви Якимова. В МВР има много качествени хора, които искат промяна. Те се обединиха и създадоха фондацията. Тя работи, защото всички ние заедно искаме да променим МВР. Надявам се вие да работите в администрацията и да знаете, че качеството на реформата е най-важното нещо, обърна се тя към студентите.

Радостина Якимова

Илия Кузманов също коментира реформите в МВР и протеста на полицаите и се обърна с апел към студентите: Молбата ми е повече от вас да започнат да работят в МВР. Вие сте хората, които, ако желаят да променят нещо, могат да го направят. (на снимката долу)

 

Галерия снимки от „Отворен семестър“ на катедра „Публична администрация“  ...