Лекция-дискусия на тема "Консолидация или разпад - Европейският съюз на кръстопът"

четвъртък, 19 май 2016 10:45

Студентското сдружение „Его Политико“ организира в зала „Тържествена“ публична лекция-дискусия на тема „Консолидация или разпад – Европейският съюз на кръстопът“. Гост-лектор беше народният представител и член на парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Винегин, възпитаник на УНСС. На събитието присъстваха доц. д-р. Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“, Кристиян Христов, зам.-председател на „Его Политико“, преподаватели, студенти, гости.

Това е поредната смислена дискусия, която организирате. Темата за бъдещите тенденции в развитието на ЕС без съмнение е интересна. Нуждаем се от компетентно мнение и информация като граждани, заяви доц. Благоева.

Кристиан Вигенин, Кристиян Христов, доц. д-р Блага Благоева, Миглена Христова, член на сдружението (отляво на дясно)

Съюзът, към който България се присъедини през 2008 г., днес изглежда по-различно и се изисква интелектуално усилие, за да видим дали тази посока, по която сме поели, е обратима и можем да насочим ЕС в друга посока, посочи Вигенин и отбеляза, че ЕС има нужда от сериозни реформи. Според някои проблемът е, че прекалено много власт е дадена на наднационалните институции, които не отразяват интересите на гражданите на отделните страни членки. Според други прекалено много власт има в националните институции и те проявяват егоизъм и блокират развитието на съюза. Според други ЕС е изкуствено образувание, което е изчерпало своята роля и функция и поради тази причина трябва бавно да се върви към неговото разпускане, заяви лекторът.

Кристиан Вигенин

Вигенин се спря на разделението между страните в ЕС, което засяга и България: Ние се налага да пазим външната граница на съюза, но не получаваме тази подкрепа, която бихме получили, ако сме част от Шенген. Стабилността е възможна, когато има разбирателство. ЕС ясно показва, че не е в състояние да отстоява интересите си и да се справи в кратък срок с бежанската криза.

В зала „Тържествена“

Народният представител коментира ситуацията в ЕС към момента и се спря на финансовата и икономическата криза, на проблема с бежанците и на последиците за страните членки. Трябва да се помогне на хората, които бягат от войната по такъв начин, че да не се застрашава сигурността на границите на ЕС, посочи Вигенин.

Галерия снимки от Лекция-дискусия на тема "Консолидация или разпад - Европейският съюз на кръстопъ ...