Публична лекция на Ивайло Калфин на тема "Възможната социална политика"

вторник, 17 май 2016 15:00

Добре дошъл на нашия възпитаник и голям приятел на университета, приветства Ивайло Калфин ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в оставка Калфин изнесе пред студенти и преподаватели публична лекция на тема „Възможната социална политика“.

Определихме темата като „възможната“, защото както България, така и страните от цяла Европа са изправени пред преосмисляне на социалната си политика, посочи проф. Статев. Ивайло Калфин е много опитен специалист и политик, с конкретни виждания за развитието на страната, изтъкна също ректорът и уточни, че гост-лекторът е бил вицепремиер в две правителства,  министър на труда и социалната политика, министър на външните работи, евродепутат.

Проф. Статев (вдясно) открива срещата с Ивайло Калфин (вляво)

Всеки завършил УНСС е съпричастен към тази академична общност, посочи Калфин, който благодари за поканата да изнесе лекция в „своя университет“, където „още се чувствам като студент“. „През годините разбрах какво ми е дал УНСС, а той формира начина ми на мислене, духа и съпричастност с общността“, сподели лекторът.

Промяна в представата си за социалната политика преди и след заемането на министерския пост формулира Калфин. Сега виждам нещата под по-различен ъгъл, отколкото това се наблюдава от обществото, посочи той. По думите му това е защото социалната политика е насочена към обществото, немалка част от което продължава да се маргинализира.  

По време на публичната лекция в голямата конферентна зала

Повече ефективност изиска за социалната политика лекторът и допълни, че без прилагането й бедността ще нарасне до над 50 на сто при около 30 процента сега. Но на тази политика не трябва да се гледа като на източник на средства. Тя е инструмент за подпомагане, в резултат на решението на обществото да събере част от доходите си и да ги насочи към уязвимите групи. Лекторът открои разликата между социалната политика и благотворителността, която съществува и в най-богатите държави, като посочи, че няма противоречие между двете.

Калфин се спря на т.нар. уязвими групи – възрастни, хора с увреждания, деца и др., и изтъкна, че социалната политика не замества пазарната политика. Той се фокусира върху демографското развитие, политиките на пазара на труда и социалната икономика.

Ивайло Калфин говори за приоритетите в социалната политика

Трябва с общественото съгласие да се преподредят приоритетите, да се преобразува цялата система, посочи лекторът и даде примери в търсенето на по-добър ефект при семейното подпомагане, проблемите с  т.нар. неотговорно родителство, домовете за хора с психически и физически увреждания и др. Той коментира също конкретните мерки и реформи, приложени от него като министър, възможностите за последващо надграждане и развитие.

В отговор на многобройните въпроси от залата Калфин посочи, че през последните две години има значително подобрение на ситуацията около младежите които нито учат, нито работят и това е постигнато в резултат на мерките и на различните програми. Държавата трябва да плаща таксата за детски градини по примера на други страни в Европа, изтъкна той като една от  възможните мерки в подкрепа на грижите за майките. "Много неща още трябва да се направят в държавата, доста разходи да се извършат, за да има по-висока мотивация и по-висок статус на младите родители”, посочи той.

Въпроси от залата

Проф. Стати Статев връчи на Ивайло Калфин сертификат в знак на благодарност за изнесената публична лекция (на снимката долу). Ректорът посочи, че политикът ще бъде гост на университета и през есента, когато ще изнесе лекция по въпросите за европейската социална политика.

Ректорът връчи на Ивайло Калфин статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за принос в сътрудничеството между университета и Министерството на труда и социалната политика (на снимката долу)

Галерия снимки от Публична лекция на Ивайло Калфин на тема "Възможната социална политика" ...