Ден на отворените врати за съвместна магистърска програма „Европейски бизнес и финанси“ между УНСС и Университета Нотингам Трент

вторник, 17 май 2016 9:14

В зала „Научни съвети“ беше представена съвместната магистърска програма на УНСС и Университета Нотингам Трент – „Европейски бизнес и финанси“. На срещата присъстваха ас. д-р Дияна Митева, координатор по програмата,  доц. д-р Димитър Ненков,  ръководител на програмата,  и Дамян Илиев, магистър четвърти семестър по програмата.

Ас. Митева напомни, че магистърска програма стартира през 2007 г., а в момента се обучава деветият випуск. Освен УНСС и Университета Нотингам Трент в нея участват и Техническият университет в Бърно, Чехия, и Икономическият университет в Катовице, Полша. Студентите и от трите държави - България, Чехия и Полша, се обучават в Нотингам през третия семестър, обясни Митева. Тя запозна студентите с програмата, като посочи, че първият и вторият семестър от обучението са в УНСС, третият семестър - в Университета Нотингам Трент, а през четвъртия семестър има задължителен стаж и подготовка на дипломна работа, като студентът сам решава дали да се върне в България или да остане в Нотингам.

Доц. Димитър Ненков, Дамян Илиев и д-р Дияна Митева (отляво надясно)

Дисциплините, които се изучават през първи семестър са: Международни проблеми на европейския мениджмънт на човешките ресурси, воден от доц. д-р Кирил Димитров, Международен маркетинг, доц. д-р Миланка Славова, Глобална и европейска бизнес среда, доц. д-р Иван Стойчев, Международни финанси, доц. д-р Силвия Трифонова, Бизнес английски, ст. пр. Калина Братанова. През втори семестър са: Мениджмънт на финансовия риск, доц. д-р Димитър Ненков, Международно европейско и бизнес право, доц. д-р Живко Драганов, Методи за изследване в международния бизнес и формиране на екипи, доц. д-р Светла Бонева, Европейско управленско счетоводство - съвременни проблеми, гл. ас. д-р Михаил Мусов, Бизнес английски, ст. пр. Калина Братанова. През третия семестър в Нотингам Трент дисциплините са Финанси и счетоводство за стратегическо управление на бизнеса, Приложен консултантски проект по международен стратегически мениджмънт, Корпоративна политика и инвестиционна стратегия, Международен мениджмънт на човешките ресурси и информационен мениджмънт.

В зала "Научни съвети"

„Много скоро на сайта на катедра „Финанси“ще бъдат качени подробни програми на всяка една от дисциплините“, поясни д-р Митева. Приемът се осъществява през септември,  като се държи единен приемен изпит за кандидатстване в магистърски програми и изпит по английски език.

Бяха разяснени предимствата от магистърската програма с акцент, че обучението е изцяло по английски стандарти, на английски език и в малки групи, където може да се получи персонално внимание и отношение. Магистърската програма е подходяща за работещи, понеже в България занятията са вечерни и съботно-неделни, а най-важното е, че студентите получават и английска, и българска диплома.

Обучението в Нотингам е три месеца - от средата на септември до средата на декември. „Занятията там са от понеделник до петък и присъствието е задължително“, напомни координаторът по програмата.  Има различни опции за настаняване като общежития, квартири, както и къщи на български семейства. По отношение на финансите, присъстващите поясниха, че за България таксата за първи и втори семестър е по 1800 лв на семестър, а във Великобритания - 2650 британски лири. Доц. Ненков уточни, че таксата там е „в пъти по-ниска от тези в другите университети“. За четвърти семестър таксата е 250 лв. Има и възможности за стипендии от програмата Еразъм + и Европейски стипендии.

Студентите

Доц. Ненков сподели, че по програмата вече са се дипломирали около 130 души. „През 2007 г. студентите, които се обучаваха бяха четирима, но през всяка следваща година те значително нарастваха“. "Завършилите се насочват най-вече към частния сектор, английската диплома много се уважава от бизнеса“, каза доц. Ненков.

„Най-големият плюс от тази магистратура е, че имате две дипломи“, заяви в началото на коментара си Дамян. Студентът разясни, че програмата е доста добра от финансова гледна точка, защото „ако решиш да учиш там без нея таксите са значително по-високи“.  Той посочи, че двойната диплома отваря много врати. „Сигурен съм, че където и да подадете  CV-то си, от всякъде ще получите обаждане“. 

Галерия снимки от Ден на отворените врати за съвместна магистърска програма „Европейски бизнес и ф ...