Първа информационна среща с работодатели от сферата на недвижимата собственост

неделя, 17 април 2016 17:42

Катедра „Недвижима собственост” организира информационна среща за студентите с участието на работодатели от сектора на недвижимите имоти – собственици на агенции, консултанти, пропърти и фасилити мениджъри. Събитието се проведе в зала "Тържествена".

На срещата присъстваха проф. д-р Йорданка Йовкова, ръководител на катедра „Недвижима собственост”, доц. д-р Георги Забунов, научен секретар на катедрата, преподаватели, студенти.

В зала "Тържествена"

Гост-лектори бяха инж. Страхил Иванов, собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Явлена”, основател на националното сдружение „Недвижими имоти” и негов председател (1996-1997 г), лектор в УНСС по дисциплината „Бизнес преговори”; Изабела Клисарска, брокер в "Явлена", отдел „Проекти”, бакалавър и магистър на катедра „Недвижима собственост”; Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties и ръководител на отдел „Анализи и прогнози” на компанията, член на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) със специализация в анализ на имотния пазар; Тошо Киров, съосновател и зам.-председател на Българската фасилити миниджмънт асоциация; Силяна Черкезова,  регионален мениджър за София на агенция за недвижими имоти „Адрес”.

Проф. Йовкова открива срещата. Вдясно от нея: Силяна Черкезова, Тошо Киров, Изабела Клисарска, Страхил Иванов и Полина Стойкова

Проф. Йовкова откри срещата и изрази надежда, че тя ще се превърне в традиционна. „Насочили сме се към един изключително привлекателен сектор - този на недвижимата собственост. Казвам го от личен опит, а не само защото водя такава специалност”, заяви ръководителят на катедрата.

С помощта на интересна презентация инж. Иванов показа какви умения трябва да притежава успешният брокер. Сред принципите, които посочи, се откроиха: повишено внимание към детайлите, необходимостта от второ мнение, изслушване на клиента, поемане на ангажименти, формулиране на варианти, решаване на казуси и др. По думите му всеки брокер трябва да притежава отлични технически и правни познания, както и да борави добре с психологически трикове. „Клиентът трябва да бъде не щастлив, а доволен, защото при сделка с недвижим имот, единият се разделя с парите си, а другият - с имота. Но ако клиентът е доволен, шансът да работим с него впоследствие се увеличава”, категоричен бе инж. Иванов.

Инж. Иванов, Изабела Клисарска и Тошо Киров (отляво надясно)

Полина Стойкова представи имотната индустрия като сфера, даваща много възможности за реализация. „Данните показват, че 60% от богатството на хората в глобален аспект е инвестирано в недвижими имоти, а за България са 70%”, цитира изследване на „Индъстри Уоч” Стойкова. Лекторът определи брокерската дейност като сърцевината на недвижимите имоти.

Полина Стойкова

Третият гост-лектор Тошо Киров даде повече яснота за фасилити мениджмънта и възможностите за развитие в това направление. „Този бизнес е сравнително нов в световен мащаб. Възниква в САЩ преди около 40 години, а у нас започна да придобива популярност преди 10 години”, сподели Киров. „Фасилити мениджмънтът е дейността във всяка една организация, която не е свързана с основния бизнес”, конкретизира пред студентите той. Той обясни, че примерно в една банка основният бизнес е банкирането, а всичко останало, свързано с него, за да може по най-добрия начин да функционира тази основна дейност и да има максимални резултати, се нарича фасилити мениджмънт. Киров допълни, че за да успееш в такъв бизнес е необходимо да имаш отлични комуникационни умения.

Силяна Черкезова направи нетрадиционна презентация, която бе излъчена онлайн. Тя сподели пред аудиторията професионалния си опит и акцентира, че чрез имотния бранш се достига до най-много контакти. Отбеляза също факта, че в България над 80% от семействата имат собствен дом и това е специална ценност за хората, работещи в този сектор. 

Галерия снимки от Първа информационна среща с работодатели от сферата на недвижимата собственост ...