Тържествено събрание на Юридическия факултет по случай неговата 25-годишнина

неделя, 17 април 2016 16:10

С тържествено събрание Юридическият факултет на университета чества 25-годишнината от създаването си. На събитието в аула „Максима“ присъстваха ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, омбудсманът на Р България Мая Манолова, деканът на Юридическия факултет доц. д-р Живко Драганов, както и представители на юридическата наука и практика, възпитаници на факултета, заемащи важни позиции в обществото, преподаватели, дипломанти, официални гости.

Министърът Екатерина Захариева, деканът доц. Живко Драганов, ректорът проф. Стати Статев и омбудсманът Мая Манолова (отляво надясно) при откриването на тържественото събрание 

Висока чест е за мен от името на академичното ръководство на УНСС и лично от свое име най-сърдечно да Ви поздравя по случай 25-годишнината на Юридическия факултет, обърна се проф. д.ик.н. Стати Статев към препълнената зала. „Днес отбелязваме четвърт век от неговото основаване, макар че още преди 96 години, когато се създава Свободният университет за политически и стопански науки - славния предшественик на УНСС – от първата учебна година се преподават девет юридически дисциплини“, посочи ректорът. Той припомни, че основателят и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев е изтъкнат юрист, авторитетен преподавател и учен в областта на българското и славянското право, на каноническото право, един от основателите на Юридическия факултет на Софийския университет, един от основателите и председател на Юридическото дружество, главен редактор на списание „Юридически преглед“.

В аула „Максима”

Преподаватели в нашия университет са най-изявените учени в областта на българската юридическа наука, ерудирани и широкоскроени личности с висок морал, хора на честта, които вярно и предано работят за нова България, изтъкна проф. Статев и акцентира, че този  близо един век е време на „безценен опит и университетска традиция в образованието по право в УНСС“.

По думите на ректора изминалите 25 години са време на академичен градеж, на всеотдайни усилия на неговите създатели - плеяда авторитетни и почтени преподаватели и изследователи, изпълнени с обич към студентите и към университета. Проф. Статев изрази дълбокото си уважение и признателност към тяхното дело.

Ректорът приветства преподавателите и възпитаниците на Юридическия факултет

„Днес като техни достойни следовници Вие работите с ум и сърце за общата ни благородна кауза. На Вас, скъпи колеги, дължим приобщаването на Юридическия факултет - един от осемте факултета на УНСС, към голямото ни академично семейство“, акцентира проф. Статев. Той посочи, че автентични доказателства за успешния път са безспорните постижения в учебната и научноизследователската работа и в академичното израстване на младите колеги, високото качество на образованието, отличните акредитационни оценки, големият интерес на кандидат-студентите, първите места на студентските отбори по право на най-престижните международни състезания в света, успешната кариера на възпитаниците, голяма част от които са на ключови позиции в законодателната, изпълнителната и съдебната власт. „Миналото и настоящето на Юридическия факултет с неговите три катедри – „Частноправни науки“, „Публичноправни науки“ и „Наказателноправни науки“ - са категорична гаранция, че неговият академичен състав и в бъдеще ще дава достойни отговори на предизвикателствата и както досега ще работи амбициозно, почтено и професионално за благородната мисия на нашия любим университет“, акцентира ректорът и пожела нови успехи на всички преподаватели, студенти, възпитаници и служители на Юридическия факултет.

По време на честването на юбилея

Ректорът проф. Стати Статев връчи на доц. Живко Драганов възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“, който се присъжда на Юридическия факултет  „за постижения в учебната и изследователската работа  и по случай 25-годишнината от неговото създаване” (на снимката долу). Ректорът изтъкна, че доц. Драганов е първият декан, който е възпитаник на факултета, „достигнал своята младежка, но вече зряла възраст”.

Ректорът награди със статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС” проф. Емил Златарев, един от основателите и първи ръководител на Юридическия департамент, „за вярност към академичните традиции, за преподавателска и научна всеотдайност и по случай 25 години от основаването на Юридическия факултет” (на снимката долу).

Проф. Статев връчи същата награда и на проф. Любен Караниколов, един от основателите и първи декан на Юридическия факултет и председател на Общото събрание на УНСС (на снимката долу).

За принос в сътрудничеството между УНСС и Министерството на правосъдието ректорът връчи на министър Екатерина Захариева възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС” (на снимката долу)

Възпоменателния медал проф. Статев връчи и на омбудсмана Мая Манолова „за заслуги в защита на правата на българските граждани”.

Четвъртвековният юбилей, който отбелязваме, е близо една четвърт от времето, в което се е развивало преподаването по право в УНСС, отбеляза в своето приветствие деканът на факултета доц. Живко Драганов. Юридическият факултет  е приемник на десетилетните традиции на правната катедра, създадена през 1954 г., а правни науки тук се преподават още от създаването на Свободния университет през 1920 г., посочи той.  „Факултетът е нашият храм, нашата професионална и духовна общност”, изтъкна деканът и благодари на всички, дали своя принос тази академична общност да е сред най-добрите.

Деканът на Юридическия факултет доц. Живко Драганов

Преподаватели от факултета, допринесли за неговото развитие, бяха отличени с плакети. Деканът доц. Драганов връчи отличието за цялостен принос към създаването и развитието на Юридическия факултет на УНСС на проф. Любен Караниколов и на проф. Емил Златарев.  Същото отличие деканът връчи и на проф. Христина Балабанова, два мандата декан на факултета, проф. Златка Сукарева, заслужил професор на УНСС, дългогодишен преподавател и председател на Общото събрание на Юридическия факултет, проф. Иван Владимиров, проф. Божана Неделчева, бивш директор на ИСК и дългогодишен преподавател. С плакети бяха удостоени също проф. Симеон Тачев, проф. Никола Филчев, както и проф. Атанас Василев и проф. Филип Рачев.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поздрави преподавателите и абсолвентите от 25-ия випуск на факултета-юбиляр. Спомняйте си амбициите и мечтите, с които сте започнали пътя на юридическото образование, не спирайте да бъдете жадни за нови знания и  никога не забравяйте буквата, но и духа на закона, каза тя. „Никога не заглушавайте гласа на съвестта си”, бе апелът на Захариева към студентите.

„Уважаеми преподаватели, поздравявам ви за високото място, което заема Юридическият факултет в академичната история на България. Вашият факултет е единственият у нас, който подготвя юристи в областта на микро- и макроикономиката. Смятам, че юридическите и икономическите познания на възпитаниците ви ще им дадат не само по-богат кръгозор, но и по-голяма увереност и стимул за работа за честно и качествено правораздаване”, изтъкна също Захариева. Тя адмирира успехите на отбора на УНСС, класирал се на пето място в най-голямото състезание по инвестиционно право през март във Франкфурт.

Министър Захариева връчи на декана доц. Драганов почетния знак на Министерството на правосъдието. „Убедена съм, че след 25 години на моето място ще бъде някой ваш студент”,  каза тя.

Почетният знак на Министерството на правосъдието за Юридическия факултет

Винаги се връщам в УНСС с огромно вълнение, с огромна признателност и с уважение към моите преподаватели, заяви Мая Манолова, възпитаник на Юридическия факултет. Зад всеки успешен човек винаги стои един успешен университет, перефразира познатия израз омбудсманът и изтъкна, че УНСС е сред най-престижните, най-достойните и най-утвърдените висши училища в България.

В дългата си кариера съм спазвала основните принципи, които научих тук, посочи Манолова. Освен да бъда отговорна и компетентна, аз се научих да бъда добър и достоен човек, никога да не забравям, че освен законите и правните принципи трябва да се боря за справедливи каузи, каза тя и  пожела на студентите да следват своя достоен професионален и житейски път.

Мая Манолова връчи на доц. Живко Драганов Плакета на омбудсмана на Р България (на снимката долу).

Петя Тянкова, секретар по правните въпроси на президента, възпитаник на УНСС, прочете поздравителния адрес на Росен Плевнелиев. В приветствието се посочва, че успехите на Юридическия факултет се измерват с успешно обучените юристи, постигнатите награди, спечелени от студентите, с научните постижения на преподавателския екип, но най-вече с правосъзнанието, изградено от поколенията. Факултетът има не само образователна мисия, но и мисия да възпитава знаещи и мислещи хора, бъдещи юристи, които с професионализъм и развито чувство за справедливост ще защитават правата на човека и основните свободи. "Пожелавам на Юридическия факултет да бъде предпочитан от най-добрите кандидат-студенти и в него да се обучават талантливи и амбициозни млади хора. Бъдете активни, упорити, отстоявайте демократичните принципи на правовата държава още в процеса на обучение и през целия ви професионален път, който, убеден съм, ще бъде ползотворен и успешен", посочва в приветствието си президентът.

Петя Тянкова

Поздравителни адреси към факултета-юбиляр бяха поднесени и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателя на Конституционния съд Борис Велчев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, от юридическите факултети на СУ „Св. Климент Охридски“ и ЮЗУ - Благоевград, от факултети и катедри на УНСС. Поздравителни адреси изпратиха и ръководствата на Висшия адвокатски съвет, Националната следствена служба, Административния съд София-град. С приветствие към факултета се обърна и доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на НБС „ВОН-КНСБ”.

На тържествена церемония се дипломира и випускът на Юридическия факултет. Ректорът проф. Статев връчи дипломите и грамоти на отличниците. С най-висок успех от следването – 5,97 бе отличена дипломантката Дария Георгиева. Най-добрите получиха награди и от Алумни клуба на УНСС.

Ректорът връчи дипломите на магистрите-отличници 

Галерия снимки от Тържествено събрание на Юридическия факултет по случай неговата 25-годишнина ...