Публична дискусия на тема „Медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове“

сряда, 13 април 2016 16:06

Студенти от Юридическия факултет присъстваха на публична дискусия на тема „Медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове“ с лектори съдия Методи Лалов, председател на Софийския районен съд, съдия Евгени Георгиев, член на комисията към Центъра за спогодби и медиация при Софийски районен съд и Софийски градски съд, и Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България. Срещата с водещите юристи, проведена в голямата конферентна зала, бе организирана по повод 25-годишнината от създаването на Юридическия факултет на университета.

Това е първото от поредицата събития, посветени на годишнината на Юридическия факултет, посочи неговият декан доц. д-р Живко Драганов. Той набеляза темите на дискусията и уточни, че медиация е сравнително нов способ за България. Предимствата му са безспорни, но предстои да се преодолеят битуващите в обществото пречки по прилагането му, резюмира  доц. Драганов.

Съдия Методи Лалов, съдия Евгени Георгиев, проф. Божана Неделчева, доц. Живко Драганов, Елиза Николова (отдясно наляво) 

Горд съм с това, което се случва в Юридическия факултет, чийто възпитаник съм и аз, изрази признанието си съдия Методи Лалов. Ползите от медиацията са несравнимо по-големи от недостатъците, категоричен бе председателят на Софийския районен съд, оценявайки като администратор работата на Центъра за спогодби и медиация. Професията на съдията е като тази на хирурга, а медиаторът има привилегията и уменията да вникне и като психолог в човешкия проблем. Известна е мисълта, че бавното правосъдие всъщност е отказ от правосъдие, напомни Лалов и противопостави възможностите на медиацията да решава спора бързо, евтино и ефикасно. Бъдете отворени към това ново за страната ни поле, медиаторните техники се основават не толкова на юридически, колкото на психологически практики, посочи той пред студентите. Защото медиаторите са социални доктори, а не занаятчии, „присъди“ метафорично съдия Лалов.

По време на срещата в голямата конферентна зала

Медиацията е съвременен метод за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице - медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение, посочи и съдия Евгени Георгиев.  Той открои три основни фактора в работата на медиатора: комуникация, анализ, постоянство и търпение, които са необходими на успешните юридически „посредници“ да започнат и довършат процедурата докрай. В медиацията няма налагане на чужда воля върху спорещите и няма губеща страна, резюмира съдия Георгиев.

Студентите от Юридическия факултет на университета

Приложението на медиацията ще се разширява, категорична бе и Елиза Николова, завършила с първия випуск на Юридическия факултет на УНСС. В презентацията си тя се спря на изграждането на структурата за извънсъдебно решаване на спорове, уменията за правене на анализи на казуса, генерирането на варианти, най-добрите практики, правната рамка на медиацията и актовете на Европейския съюз.

Съдия Лалов (вдясно) и съдия Георгиев
Елиза Николова и доц. Живко Драганов

 

Галерия снимки от Публична дискусия на тема „Медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове“ ...