Студентска кръгла маса на тема „Новият закон за счетоводството – съдържателни аспекти и проблемни тези“

понеделник, 11 април 2016 12:36

Ние, преподавателите от УНСС, като водещ университет в Югоизточна Европа, сме си поставили нелеката задача да преподаваме съвременни знания, които ще помогнат на вас, нашите възпитаници, в бъдещата ви реализация на специалисти, посочи проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет и ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, при откриването на студентска кръгла маса. Форумът на тема „Новият закон за счетоводството – съдържателни аспекти и проблемни тези“ се проведе в малката конферентна зала. Тридесет студенти от поток 199, четвъртокурсници от специалност „Счетоводство“, с научен ръководител проф. д-р Снежана Башева, представиха презентация по актуалната тема.

При откриването на форума в малката конферентна зала

Днес едно от предизвикателствата, пред което е изправена счетоводната професия и теория, е приемането на новия Закон за счетоводство, открои проблематиката проф. Башева. Тя уточни, че проблемът е актуален, свързан както с правилното транспониране на счетоводната директива, така и с бъдещото развитие на професията и специалността. Това е причината тази година проектът да бъде свързан с този закон и вие да насочите поглед към него, конкретизира научният ръководител пред студентите. Определено смятам, че вие се справихте с това и вашата презентация ще бъде най-доброто доказателство, категорична бе проф. Башева.

Проф. Башева благодари на студентите за сериозното отношение към поставената задача. Вдясно от нея: Атанас Радулов, студент IV курс, специалност „Счетоводство“, модератор на кръглата маса

Целта на форума бе да се изследва съдържателната страна на новия Закон за счетоводството и да се очертаят основните проблеми при неговото прилагане. Създаването на новия нормативен акт бе резултат от необходимостта за транспониране на разпоредбите на Директива 2013/34/ЕС в националното счетоводно законодателство на страните-членки на Европейския съюз.

Студентите от поток 199

В презентацията на четвъртокурсниците бяха проследени в четири етапа: изискванията, на които Директивата задължава или дава право на избор за прилагането им в държавите-членки; постановките на новия закон и спецификите му; сравнителeн анализ между новия и стария закон; проблемите, които възникват във връзка с транспонирането на Директивата и въвеждането на новите разпоредби на закона в действие.

Проф. Башева с възпитаниците си

 

Галерия снимки от Студентска кръгла маса на тема „Новият закон за счетоводството – съдържателни ас ...