Среща-дискусия с вицепремиера Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова за европейските фондове и регионалното развитие на България

вторник, 29 март 2016 10:19

Среща-дискусия с Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика, и Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, на тема: „Европейските фондове и регионалното развитие на България“ се проведе в университета. На срещата в препълнената със студенти и преподаватели аула „Максима“ присъства и ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

В аула „Максима“

Дискусията бе организирана по повод десетгодишнината от приема на първия випуск на специалност "Регионално развитие". Модератор на събитието беше проф. д-р Соня Докова, ръководител на катедра „Регионално развитие“.

Проф. Докова открива срещата-дискусия

Дълбоко съм убеден, че европейското бъдеще е свързано с Европа на регионите, а не с Европа на държавите, отбеляза в началото на срещата проф. Статев. Ректорът представи гостите и изтъкна, че те са „големи приятели на нашия университет“ като напомни за техните предишни гостувания в УНСС.

Ректорът представя гостите

Радвам се, че съм отново тук, в моя любим университет, обърна се към аудиторията министър Павлова, доктор по икономика и възпитаник на УНСС. Вярвайте в българското образование, призова тя и изтъкна, че науката и практиката трябва да вървят ръка за ръка, за да не се губи връзката с реалния живот. Министърът посочи, че почти всички сектори имат пряко отношение към хоризонталната структура на регионалната политика. От контекста на теорията, без която не можем, ще ви кажа какво прилагаме на практика, резюмира тя основните посоки: различна основа, върху която се гради секторната политика, създаването на национална концепция, устойчиво ниво за балансиране на секторите, т.нар. умерена полисна политика на четири нива.

Министър Лиляна Павлова

Д-р Павлова подчерта че новата Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ изисква интегриран подход, защото само така може да се осъществи качествено прилагане на инвестициите. Тя заяви, че само с интегриран подход и с предварително дефинирани проекти ще има добавена стойност от европейските фондове. По повод усвояването на европейските фондове, министърът изтъкна, че средства трябва да се усвояват и от средните и малките населени места, тъй като в противен случай ще се стигне до обезлюдяването на някои региони в страната. Големите градове трябва да се подкрепят, но трябва да бъдат създадени предпоставки за добра инфраструктура и образование и в малките населени места, категорична бе тя.

Лиляна Павлова съобщи, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството разширява възможностите за стаж и за работа и призова студентите да се възползват от тях. Искаме да обновим министерството с образовани и мотивирани млади хора, посочи тя.

Сравнение между предишния и сегашния програмен период направи вицепремиерът Томислав Дончев. Няма да изброявам всички технически инфраструктурни постижения, защото това не е основната цел, отбеляза той. Политиките по регионалното развитие изискват своите дози „взрив“ за постигане на максимален ефект, изрази метафорично постигането на голямата цел Дончев. Задачата на задачите е най-ефективното разпределение по сектори, защото инфраструктурата сама по себе си има стойност на паметник, отбеляза вицепремиерът. По думите му голямата стратегия и политическата задача е максимализирането на ефекта от всяка инвестиция.

Вицепремиерът Томислав Дончев

Според него най-тежката задача, която стои пред страната ни, е оптимизирането на демографския профил. Притесняват ме не толкова икономическите дисбаланси, колкото  демографските, акцентира вицепремиерът.

България отделя пари да образова млади хора и после ги губи като кадри. Те отиват да работят и живеят в други държави, да подпомагат по-развити икономики, посочи министър Дончев и коментира факторите за това. По отношение на новия програмен период той заяви, че спрямо предишния се движим с една година напред. Одобрени са всички оперативни програми и в следващите няколко месеца процесът по акредитация ще приключи. 

Въпроси от залата

Студентите зададоха десетки въпроси на вицепремиера Дончев и министър Павлова, свързани с реализацията на кадрите, отрицателния демографски прираст, поскъпването на пътните винетки, автомагистралите Струма и Хемус,  ж.п. транспорта и др.

Проф. Статев връчи на министър Павлова и вицепремиера Дончев сертификати в знак на благодарност за участието им в срещата-дискусия, както и статуетки „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимките долу).

Със статуетката министър Павлова бе наградена „за принос в развитието на отношенията между УНСС и Министерството на регионалното развитие и благоустройството“. Ректорът й благодари за подкрепата и съдействието при изграждането на нов учебен корпус на университета. Проектът за тази нова сграда е сред приоритетните проекти на нашето министерство, изтъкна Лиляна Павлова.

Вицепремиерът Дончев получи статуетката за „принос в развитието на отношенията между УНСС и държавните институции по европейските фондове и икономическата политика“.

Галерия снимки от Среща-дискусия с вицепремиера Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова за европ ...