Нашият отбор на пето място в най-голямото състезание по инвестиционно право в света

четвъртък, 17 март 2016 14:24

Отборът на УНСС постигна изключителен успех в най-престижното състезание по инвестиционно право в света - Frankfurt Investment Arbitration Moot Court  - класира се на пето място (отпадна на четвъртфинала от шампиона на състезанието - с най-много точки от отпадналите отбори).

Това е трето поредно участие на нашите студенти в състезанието от 3 до 17 март, което традиционно се провежда в университета „Гьоте“.

Отборът на УНСС е в състав: Александър Пецорански - пети курс; Мариян Канев - пети курс; Стоян Пенев - втори курс и Траян Косев - пети курс. Треньор е Антон Петров, възпитаник на нашия университет. (на снимката долу)

В надпреварата участваха 66 отбора от цял свят, между които тези на едни от най-престижните университети, обикновено заемащи челните места в международните състезания по право. Интересът към състезанието беше голям. Например 21 индийски отбора (на университети, в които обучението се води на английски език) подали заявка за участие в състезанието. Наложило се да бъдат проведени национални кръгове, за да се излъчат шестте най-добри отбора.

Нашият отбор успя да премине груповата фаза на състезанието, като се класира на осмо място по точки, отиде на осминафиналите и спечели срещу индийския отбор от правния факултет "West Bengal".

След като на официална церемония беше обявено, че отборът ни е класиран за четвъртфиналите, цялото внимание се насочи към него – изненадата беше голяма, защото никой не очакваше, че можем да победим едни от най-престижните правни факултети в света.

На четвъртфиналните кръгове отборът ни се състезава срещу фаворитa, който зае първото място по точки - отбора на германския частен правен факултет „Bucerius“.

След нашите студенти останаха отборите на Великобритания, САЩ, Канада, Франция, Испания, Русия и др.

На церемонията по награждаването отборът ни получи приза „Най-добър отбор на Източна Европа“ (това включва и отборите от Русия, които традиционно са много силни), както и специална покана за частен урок по провеждане на разпит на свидетел в арбитражна процедура. Той се състоя на 13 март във франкфуртския офис на международната адвокатска кантора „McDermott Will & Emery“, а обучаващият състав включваше съдружници от различни фирми от областта на международния арбитраж като „McDermott Will & Emery“, „Lalive“, „Noerr“, „Lindahl“, „AlixPartners“, „Alvarez & Marsal“.

Отборът на УНСС беше включен в два професионални семинара, посветени на актуалните проблеми на международния арбитраж. Първият беше организиран от „International Chamber of Commerce“ и се проведе в местния офис на една от най-големите международни кантори - "Allen & Overy", а вторият, организиран от „Stockholm Chamber of Commerce“, беше в университета "Гьоте".

Искам да благодаря от името на целия отбор на ректора проф. д.ик.н. Стати Статев, защото без неговата подкрепа нямаше да успеем да постигнем този страхотен успех и да имаме възможността да участваме в този международен форум“, заяви треньорът Антон Петров.

Галерия снимки от Нашият отбор на пето място в най-голямото състезание по инвестиционно право в св ...