Рамково споразумение за сътрудничество между УНСС и Министерството на енергетиката. Публична лекция на министър Теменужка Петкова

вторник, 15 март 2016 14:08

Взаимодействие при въвеждане на добри практики и високи стандарти в обучението и изследователската дейност в областта на енергетиката предвижда Рамковото споразумение за сътрудничество между УНСС и Министерството на енергетиката, подписано от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред студенти и преподаватели в зала „Тържествена“.

Договорът е подписан

Документът предвижда също изготвяне на становища, позиции, предложения и проучвания в областта на енергетиката, дискусии и лекции при изготвяне на учебни програми, осигуряване на лектори от страна на министерството за обучение на студенти от нашия университет и др.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, министър Теменужка Петкова и проф. д.ик.н.Христо Първанов, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура при УНСС (отляво надясно)

Ректорът подчерта, че партньорството между двете институции е от дълги години и изрази увереност, че то ще продължи да се развива. В УНСС има две магистърски програми в областта на енергетиката – „Енергиен бизнес“ и „Ядрена сигурност“ (единствена  по рода си в Европа). През тази година ще приемем и първия випуск бакалаври в специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“. Обмисляме и докторска програма в областта на енергетиката, каза проф. Статев.

Лекцията беше посрещната с голям интерес

Радвам се, че имаме възможността да подпишем едно много важно споразумение. Споразумение, свързано с взаимодействието и сътрудничеството между най-добрия икономически университет в България и един от най-важните отрасли за развитието на българската икономика, какъвто е сектор „Енергетика“, заяви министър Петкова.

Като възпитаник на УНСС се връщам 25 години назад във времето с признателност към университета, който ми даде много, каза Петкова и поздрави студентите за отличния избор да учат тук. Очакваме ви в българската енергетика. Уверявам ви, че ще съдействаме за вашето професионално развитие, обърна се тя към бъдещите бакалаври и магистри.

Министър Петкова представи проблемите и предизвикателствата пред българската енергетика

За мен е голяма чест и удоволствие да бъда тук с вас и да представя основните насоки, проблеми, предизвикателства пред един от най-важните сектори за развитието на българската икономика - енергетиката, отбеляза министър Петкова. Това е секторът, който касае всеки един от нас и който има пряко отношение към конкурентоспособността на българската икономика. С тези думи Петкова започна публичната си лекция на тема „Енергетиката – основен отрасъл на българската икономика“.

Петкова акцентира върху двата основни приоритета в енергийния отрасъл – финансовото му оздравяване и диверсификацията на енергийните ресурси, очерта бъдещите задачи, анализира постигнатите резултати и открои ролята и значението на отрасъла.

На лекцията присъстваха и чуждестранни участници в международната магистърска програма „Ядрена сигурност“

Лекторката разказа за предприетите мерки от нейното министерство, в т.ч. законодателни, за преодоляване на натрупаните през годините дефицити в сектора, намаляването на загубите на НЕК, предоговарянето на условията в договорите с двете американски централи в Маришкия басейн, либерализирането на енергийния пазар и работата на Българската независима електроенергийна борса. Петкова отговори обстойно на въпроси на студенти и преподаватели, свързани с проектите „Южен поток“ и „Горна Арда“, с бъдещето на българската атомна енергетика и др. (на снимките долу)

 

 

Министър Петкова прочете своето послание в Златната книга на УНСС:

„Скъпи студенти,

Бъдете любознателни, целеустремени, развивайте своя потенциал и работете отговорно за бъдещето на България“.

Министър Петкова чете своето послание в Златната книга на УНСС

Ректорът връчи на министър Петкова сертификат в знак на благодарност за лекцията и почетна грамота със статуетка „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за принос в сътрудничеството между УНСС и Министерството на енергетиката. (На снимката долу)

 

Галерия снимки от Рамково споразумение за сътрудничество между УНСС и Министерството на енергетика ...