Публична лекция на министъра на външните работи Даниел Митов

четвъртък, 10 март 2016 9:11

Министърът на външните работи на Република България Даниел Митов изнесе публична лекция в университета. Срещата бе организирана от катедра „Международни отношения“ и на нея присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Игор Дамянов, декан на факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Андрей Георгиев, ръководител на катедра „Международни отношения“, Василий Такев, постоянен секретар в МВнР, преподаватели, студенти, представители на медиите.

Василий Такев, министър Митов, проф. Статев, доц. Дамянов, доц. Георгиев (отляво на дясно) при откриването на срещата

Срещата е емблематична, тя слага началото на поредица събития по отбелязването на 40-годишнината на катедра и специалност „Международни отношения“ в нашия университет, посочи проф. Стати Статев.  Ректорът уточни, че всъщност началото трябва да се датира преди 96 години, защото при основаването на Свободния университет за политически и стопански науки единият от неговите три факултета е Дипломатически-консулският.

Проф. Статев представи министър Митов и открои най-важните факти от неговата професионална биография.

Министър Митов и ректорът проф. Статев

Удоволствие е да бъда сред млади амбициозни хора и техните авторитетни преподаватели, обърна се към аудиторията външният министър. Той маркира някои актуални външнополитически теми, спря се на позицията на България по тях и посочи, че за една година страната ни бе домакин на много политически фигури от регионално и световно значение. Те идват, за да покажат че българската външна политика бележи един от най-активните си периоди. „Европа дойде в България, а не обратното", заяви Даниел Митов.

В голямата конферентна зала

България бе страната, която имаше разпознаваем принос по проблема с мигрантите, конкретизира Даниел Митов. Той уточни, че нашата държава настоява да се прави разлика между икономически имигранти и бежанци и е първата, поставила въпроса за програма по репатрирането на мигрантите. "Бежанският статут не дава право завинаги някой да остане в държавата, която го е приютила", каза още той.  

Лекторът

Инициирахме промени в стратегията за борба с тероризма, бяхме първите, които най-ясно артикулирахме, че квотният принцип за разпределяне на бежанците не работи, отбеляза  министърът.

Даниел Митов се спря и на един от най-сериозните рискове за националната сигурност, каквато по думите му е т.нар. хибридна война. С медийната пропаганда се прави опит да се подкопават институциите, суверенитета и независимостта на държавата, уточни министърът и посочи конкретни примери.

Министър Митов изтъкна, че с ректора на УНСС проф. Статев са уточнили параметрите на договора за сътрудничество между университета и МВнР, който ще бъде подписан. С него ще обогатим традициите на нашето взаимодействие, посочи той и очерта пред студентите възможностите за професионална реализация в дипломатическата служба. Митов изтъкна, че сега 10 на сто от служителите в министерството са на възраст до 30 години, но приемът на млади и амбициозни професионалисти ще нараства.  

Въпроси от публиката

В отговор на зададените му въпроси министърът се спря и на евентуалното членство на Турция в ЕС, създаването на обща европейска армия, конфликта между Турция и Русия, кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и др.

Министър Митов прочете посланието си в Златната книга на университета. „Големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията за него“. С тези думи на Стивън Хокинг искам да поздравя всички преподаватели в УНСС за това, че не създават илюзия за знанието, като им пожелавам винаги да носят духа на будителите. А на студентите пожелавам успешна професионална реализация, включително в Министерство на външните работи“.

Министър Митов чете посланието си в Златната книга на УНСС

Ректорът проф. Стати Статев връчи на министър Даниел Митов сертификат в знак на благодарност за публичната лекция. (на снимката долу)

Галерия снимки от Публична лекция на министъра на външните работи Даниел Митов ...