Публична лекция „Драмите на Балканите през 2015 година“

вторник, 15 декември 2015 19:00

„Драмите на Балканите през 2015 година“ бе темата на публичната лекция на д-р Бойко Маринков, която той изнесе пред студенти в аудитория 2013 на университета. Маринков е доктор на историческите науки, ръководител на секция „Балканите след Втората световна война“ в Института по балканистика към БАН, автор на много изследвания в областта на историята на Балканите през ХХ и ХХІ  век.

Срещата бе открита от доц. д-р Емилия Младенова, която представи лектора.

Доц. Младенова и д-р Маринков

2015 г. концентрира много проблеми, които ще търпят развитие в краткосрочен аспект до 2020 г., посочи лекторът. През тази година бе направен преход към друг вариант на политическата система, в почти всички балкански страни се извърши пребазиране на политически фигури, а събитията са заредени с особен динамизъм, обобщи д-р Маринков.

Студентите в залата

Лекторът се спря на феномена „бежанец“, дислоцирането на мигрантския контингент, вътрешната миграция в Сирия и Ирак, промените в демографията и др. Той подчерта, че бежанската вълна ще засилва напрежението и противоречията в Европа и ще бъде един от големите проблеми на страните от Балканите и Европейския съюз. Д-р Маринков оцени влиянието на различните компоненти в ситуацията и подчерта, че големият проблем на Балканите през 2015 г. е събирането на две кризи – Украинската и Сирийската.

Лекторът

В отговор на въпроси от студентите лекторът коментира ролята на политиците и проникването на исляма като политически фактор,  новата политическа конфигурация в Турция, кризисния потенциал на миграцията и миграционната вълна и др.

Галерия снимки от Публична лекция „Драмите на Балканите през 2015 година“ ...