Единадесето издание на Младежкия икономически форум

вторник, 01 декември 2015 13:49

В голямата конферентна зала на университета бе открито единадесетото издание на Младежкия икономически форум. Тридневното събитие, организирано от Студентския съвет, е най-големият икономически форум в България, на който студенти, младежи и представители на бизнеса от цялата страна могат да споделят и дискутират идеи по водещите икономически проблеми в страната. На откриването му присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, и Димитър Радев, управител на БНБ.

В голямата конферентна зала

Участниците във форума бяха приветствани от Денис Димитров, председател на Студентския съвет, който открои спецификата и програмата на единадесетото издание.

Като особена чест и привилегия определи ректорът възможността да открие Младежкия икономически форум.  Проф. Статев припомни първите издания на форума, разрастването му през годините, промяната и актуализирането на формата. Той изтъкна, че за първи път в историята му, с осъществяване на качествени промени, един от дните ще е организиран с публични общодостъпни лекции, а два ще бъдат посветени на обучения.  Той посочи също, че публичните лекции ще водят известни и успели личности, представители на частния и държавния сектор в България.

Ректорът (вторият отляво надясно) открива форума. Вдясно: Димитър Радев и Алекс Петков, председател на Алумни клуба на Студентския съвет. Вляво: Денис Димитров, председател на Студентския съвет

Ректорът представи управителя на БНБ Димитър Радев, възпитаник на УНСС, завършил специалност „Финанси“.  Бил е зам.-министър на финансите в шест поредни правителства (след 1991 г.), член на Надзорния съвет на Експерсбанк, зам.-председател на Банката за развитие на съвета на Европа, съветник в МВФ в сферата на публичните финанси, а от 14 юли 2015 г. -  управител на БНБ.

Гуверньорът на централната банка говори пред студентите за „Предизвикателствата  пред БНБ и банковата система в България“ в краткосрочен план. Димитър Радев открои три групи проблеми: на банковия надзор и причините за колапса на КТБ, липсата на ясна рамка за решаване на проблемите в банковия сектор, предизвикателствата, свързани с финансовия сектор. Той се спря и на промените пред последните месеци, основните изисквания на европейската финансова архитектура, интегрирането на нашите структури в европейските финансови институции и ролята на БНБ.

Ректорът и управителят на БНБ (вдясно)

Управителят на БНБ говори за предстоящия преглед на активите и стрестестовете, през които ще преминат банките в страната. Той конкретизира и двата начина за осъществяването на  членството на България в еврозоната: по стандартната процедура или членство към определени сегменти на единния съюз, преди реализирането на пълно членство.  Радев посочи, че сега това е възможно само по отношение на единния банков надзор. Той коментира и недостатъците на втория подход, предвид, че при липсата на права на пълноправен член, страната ни няма да получава капиталова и ликвидна подкрепа от европейските институции.

Участници във форума

В отговор на зададени му въпроси Димитър Радев се спря на стабилността на нашата банкова система, възможностите за отнемането на лицензи и налагане на санкции в сектора, влиянието на бъдещото ни членство в еврозоната върху доходите и др.

Димитър Радев получи почетен плакет от организаторите на форума – Студентския съвет (на снимката долу).

В първия ден на форума гост-лектори бяха и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на „УниКредит Булбанк”, доц. Даниела Бобева, бивш министър на търговията, заместник министър-председател на правителството на Пламен Орешарски, Атанас Райков, генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа, Димитър Радуков, генерален директор на Uber за България, Спас Сливков, изпълнителен директор на OLX и др. 

Бизнес клубът на УНСС взе участие във форума с обучение на тема „Стартирай! – Задвижи своя стартъп СЕГА”. Karoll предложи обучение с тема „Портфолио мениджмънт. Видове активи. Как да изберем активи от профила на клиента. Как да структурираме портфейл”. Eleven и LaunchHub предлагат участие в „Инвестиционен банкер за един ден”, „Как да създадем startup” и „Как да се представим убедително пред инвеститори и да осигурим финансиране?”. Алумни клубът на завършилите ФСФ организира симулация на учебно-тренировъчна фирма, а ABLE помогна на участниците да стигнат до отговора на въпроса „Как да започнем бизнес по правилния начин?” В рамките на обучението на The Business Institute студентите станаха част и от „Работилница по анализ и оценка на бизнес идея”.

Галерия снимки от Единадесето издание на Младежкия икономически форум ...