Тържествено беше открита 95-ата академична учебна година

сряда, 23 септември 2015 16:41

„Днес е знаменателен ден в летописа на нашия университет, защото откриваме 95-ата академична учебна година“, изтъкна ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев пред препълнената аула „Максима“. Гост на официалното откриване на новата учебна година бе министърът на финансите Владислав Горанов. Националният, европейският и студентският химн "Gaudeamus igitur" оповестиха началото на тържествената церемония.

В аула „Максима“

Днес прага на УНСС ще прекрачат 4370-те първокурсници, които са 95-ият випуск в славната ни история, посочи ректорът и подчерта, че за поредна година университетът се радва на доверието и желанието на младите хора да го изберат за свое висше училище. Той открои причините: УНСС е университет на успеха, който ревностно пази и развива своите академични традиции, УНСС създава образователни и научни стандарти, непрекъснато върви напред, усъвършенства учебните си планове и програми,  работи всеотдайно за повишаване качеството на обучението и го приближава към практиката, УНСС винаги е няколко крачки напред пред академичните си събратя и той е университетът, който вече 95 години подготвя елита на България, а дипломите на неговите възпитаници са гаранция за успешната им кариера. 

Ректорът проф. Стати Статев открива новата учебна година. Вдясно от него: министър Владислав Горанов и Денис Димитров, председател на Студентския съвет

Проф. Статев пожела на първокурсниците да бъдат амбициозни и ученолюбиви, отговорни и дисциплинирани, разумни, великодушни и непоколебими в отстояване на целите си, добри хора и честни граждани. „От днес започвате да инвестирате във вашето бъдеще, слагате началото на своя път към голямото знание, към сбъдване на мечтите си, към много красиви приятелства и незабравими мигове“, обърна се ректорът към първокурсниците в залата. Обичайте България и своя университет! Бъдете достойни членове на 22-хилядното академично семейство на УНСС! Давайте воля на широтата и ведрината на свободния човешки дух, защото той прави силата, призова той младите хора.

Ректорът поздрави и преподавателите, без чиито всеотдайни усилия, обич към университета, респектиращ научен и преподавателски потенциал, съзнание за образователна и изследователска мисия успехите не биха били възможни. С пожелания за успешна работа той се обърна и към служителите на УНСС.

Проф. Статев приветства първокурсниците

„Живеем в интересно, но трудно време. Трябва да сме силни, защото ни чакат нови изпитания, трудности, предизвикателства, на които сме длъжни да даваме достойни отговори и да взимаме компетентни решения, за да продължим да вървим напред. Доказали сме, че можем. Нека да продължаваме да го правим. Нека бъдем достойни следовници на нашите академични първостроители, които с чутовно трудолюбие и възрожденска енергия, с огромна любов към знанието и към Отечеството преди 95 години осъществиха своето епохално дело като сложиха основите на днешния УНСС – лидер в българското и европейско образователно пространство, който се ползва с уважението на академичните среди, на чуждестранните си партньори, на държавата и бизнеса, на цялото общество“, изтъкна още проф. д.ик.н. Стати Статев. Ректорът пожела на членовете на голямото и авторитетно академично семейство на УНСС - университета с най-много студенти в страната, много здраве, сполука и ползотворна работа, за да бъде новата академична учебна година още по-успешна.

На тържественото откриване присъстваха настоящи и бивши членове на академичното ръководство, кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев, ръководители на партньорски организации, много гости 

Привилегия е, че съм гост на тържественото откриване на 95-ата академичната учебна година в стожера на икономическата наука и образование в страната, посочи министърът на финансите  Владислав Горанов, който е и докторант на УНСС. Той акцентира върху заслугата на сегашното академично ръководство и на всички ректори след 1989 г., които са запазили специализацията на университета и са го извели до равнището на съвременно устойчиво висше училище -  лидер в образованието в областта на икономическите и хуманитарните науки. Министър Горанов посочи, че правителството, както и останалите кабинети от прeхода, са длъжници на студентите. Той конкретизира, че това е „не само заради финансовите измерения, за които първокурсниците ще научат, че никога не достигат, но заради системата от регулации, които предлагаме в сферата на висшето образование и неговото качество“. По думите му занапред инициативите в законодателството и регулациите ще бъдат насочени към стимулиране на успешните университети като УНСС и в противовес на „многобройните, ненужни и недостатъчно ефективни и самоцелни приеми на студенти“. Той изтъкна пълната си солидарност с академичното ръководство на УНСС по отношение управлението и качеството на образованието във висшето училище. 

Министърът на финансите Владислав Горанов

На първокурсниците финансовият министър пожела да намерят най-тънкия баланс между  живота в Студентския град и образованието, което УНСС може да им предостави. „Този баланс е тънък, но аз съм оптимист и ви пожелавам успех, защото знам едно - тези от вас които искат да учат, в УНСС могат да се научат. Има много университети, където и да имате желание трудно може да придобиете това качество на образованието, което може да получите тук“.

Ректорът проф. Статев връчи на министър Горанов грамота и възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“. Отличието му бе връчено „за неговата институционална и човешка подкрепа за ремонта на учебния корпус на УНСС и за съпричастността му към проблемите на българското висше образование и наука“ (на снимката долу).

От името на Студентския съвет неговият председател Денис Димитров приветства първокурсниците с откриването на новата учебна година. Той ги поздрави за добрия избор и напомни, че в УНСС ще имат възможността да развият себе и да придобият много знания и умения. Никога не спирайте да учите, изисквайте от своите преподаватели все повече и повече, защото един ден ще трябва да се реализирате на пазара на труда и там ще получите оценка според базата на вашите знания, които сте придобили в университета, каза Денис Димитров. 

Денис Димитров (на трибуната) приветства преподавателите и колегите си

Първокурсничката от поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“ Петра Фотева, възпитаничка на Търговската гимназия в Бургас, приета с най-висок успех в УНСС, поздрави преподавателите и колегите си. Предстои ни да реализираме мечтите си и затова трябва да бъдем много смели и самостоятелни, да се научим да поемаме отговорност за действията си, да бъдем достойни, за да оставим дълбоки следи след себе си. Вярвам, че УНСС е мястото, където ние всички ще имаме тази възможност, но само от нас зависи да се възползваме от нея, посочи първокурсничката.

Петра Фотева

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев и министърът на финансите Владислав Горанов откриха официално ремонтирания и обновен Нов корпус на УНСС.

След официалната церемония ректорът и финансовия министър положиха венци пред паметника на основателя и първи ректор на университета проф. Стефан Бобчев (на снимката долу).

След тържественото откриване на 95-ата учебна академичната година, което бе предавано директно в интернет, започнаха традиционните срещи на 4370-те първокурсници с ръководствата на факултетите.

 

 

 

Галерия снимки от Тържествено беше открита 95-ата академична учебна година  ...