Ректорът води церемонията по предаването на властта в Българската народна банка

понеделник, 13 юли 2015 12:05

На тържествена церемония новоизбраният управител на БНБ Димитър Радев встъпи в длъжност. В знак на приемственост той получи от предшественика си Иван Искров сребърния звънец, с който се откриват и закриват заседанията на УС на банката, и благодари за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката за членството на страната ни в ЕС.

Тържествената церемония бе водена от проф. д.ик.н. Стати Статев като член на УС с най-дълъг „стаж“. 

Проф. Статев води тържествената церемония

В качеството си на доайен той връчи благодарствен адрес на Иван Искров от името на Управителния съвет. В словото си проф. Статев подчерта силата на традицията и консерватизма в най-старата българска държавна институция, както и добрата практика решенията на УС на БНБ да се вземат с консенсус. „Силата на традицията има и още едно много силно измерение – както г-н Иван Искров, така и г-н Димитър Радев са възпитаници на УНСС – специалност „Финанси“, заяви ректорът на университета. 

Тримата възпитаници на УНСС – неговият ректор и член на УС на БНБ проф. Стати Статев, новоизбраният гуверньор на банката Димитър Радев и предшественикът му Иван Искров (от ляво надясно)

В края на официалната церемония проф. Статев като председател на Съвета на директорите на Монетния двор връчи личната си златна значка с емблемата на БНБ, която носи 12 години, на управителя Димитър Радев с пожелание поне една дузина години да ръководи с нея националния трезор стабилно, гарантирайки финансовия просперитет на Република България. 

Проф. Статев подари личната си златна значка с емблемата на БНБ на новия управител

На церемонията присъстваха управители на БНБ от последните повече от 30 години, членове на УС на БНБ, директори в централната банка и други официални лица. (На снимката долу. Ректорът на УНСС – вторият отдясно на ляво.)

Галерия снимки от Ректорът води церемонията по предаването на властта в Българската народна банка  ...