УНСС бе домакин на дискусия пред редовната среща на МВФ и Световната банка

вторник, 02 юни 2015 11:25

Университетът за национално и световно стопанство бе домакин на дискусия на тема: „Значението на институциите от Бретън-Уудс в периода след глобалната криза“, предхождаща редовната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. На събитието в аула „Максима“ присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС и член на УС на БНБ, Мено Снел, изпълнителен директор на МВФ, Франк Хеемскерк, изпълнителен директор на Групата на Световната банка,  Владислав Горанов, министър на финансите, Калин Христов, зам.-управител на БНБ.

Проф. Стати Статев (в средата) открива дискусията. Вляво от него: министър Владислав Горанов и Калин Христов, вдясно: Мено Снел и Франк Хеемскерк

Това е голямо събитие, което се случва веднъж на 15 години, откри дискусията ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, който бе и модератор на форума. Той представи гостите и посочи основните тематични акценти в дискусията: организационната структура на МВФ и Световната банка, комуникацията между двете институции, взимането на решения, гласуването и правото на вето, заемите на МВФ, видовете инструментариуми за тяхното отпускане, финансовата помощ за държавите в криза и др.

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев приветства участниците в събитието

България е една от страните, които участват в група от държави, представлявани от един изпълнителен директор в МВФ и организациите на Световната банка. Практика е да се правят научни форуми относно участието и развитието на държавите в групата и тази година негов домакин е България, както и днешната дискусия в УНСС, посочи проф. Статев. Групата включва петнадесет страни: Босна и Херцеговина, Армения, България, Хърватска, Грузия, Кипър, Израел, Молдова, Македония, Нидерландия, Черна гора, Украйна, Румъния, Люксембург и Белгия.

Присъстващите на форума в аула „Максима“

„За мен е чест да бъда гост в най-големия икономически университет в България”, изтъкна Мено Снел, който пръв отговори на въпроса на модератора проф. Статев. Изпълнителният  директор на МВФ се спря на работата и структурата на международната организация като подчерта, че същинската власт се упражнява от Борда на гуверньорите. Той разясни как се взимат решенията, кои са основните дейности, свързани с инструментариума на МВФ за отпускането на заеми на отделните държави, как работи системата в последователността на етапите: извършване на наблюдение (двустранно, регионално и глобално), оказване на техническо съдействие и отпускане на заем.

Мено Снел (вляво) и Франк Хеемскерк

„Вярваме в отворения глобален пазар, нашата работа е да намерим консенсус при интересите на всички страни-членки”, категоричен бе Мено Снел. По думите му България заслужава комплимент заради успешната си програма по кредитиране, с което малко страни могат да се похвалят.

„Ние внасяме знанието като приоритет за разглеждане”, посочи Франк Хеемскерк,  изпълнителен директор на Групата на Световната банка. Той се спря на програмите, които трябва да бъдат преимуществено финансирани във всяка държава. Нашата позиция е неутрална, ние можем само да заемем пари, оттам нататък правителствата решават какво да правят с тях”, допълни той. Хеемскерк разясни основните цели на Световната банка: ликвидиране на крайната бедност и подпомагане и насърчаване на просперитета в страните.

В аула „Максима“

Зам.-управителят на БНБ Калин Христов разясни как се осъществява представителството на България в МВФ и кои са основните действащи финансови механизми в системата на Европейския съюз, съдействащи за отпускането на големи заеми за страните-членки. 

Министър Владислав Горанов (вдясно) и Калин Христов

„Политиците често се оправдават с международните организации, когато срещу тях има обвинения за взети нелогични решения“, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Дискусията открои становищата на участниците „за“ или „против“ плоския данък. Своите мнения изразиха министър Горанов, както и чуждестранните участници, които коментираха решението като политическо за всяка страна. Ректорът проф. Статев се спря на въпроса от позицията си на макроикономист, както и на ректор и член на различни комисии в сферата на образованието.

Проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на Мено Снел, изпълнителен директор на МВФ, Франк Хеемскерк, изпълнителен директор на Групата на Световната банка,  Владислав Горанов, министър на финансите, и на Калин Христов, зам.-управител на БНБ, статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимките долу).

Участниците в дискусията положиха венци пред паметника на проф. Стефан Бобчев.

Пълният видеозапис на събитието е наличен във видеогалерията.

Галерия снимки от УНСС бе домакин на дискусия пред редовната среща на МВФ и Световната банка ...