Нашият университет влезе в листата на Европейския орган за безопасност на храните - EFSA с възможност за участие в грантове и научни изследвания
След почти едногодишна процедура Университетът за национално и световно стопанство беше включен в списъка на European Food Safety Authority (EFSA) с организации по чл. 36 от Регламент (ЕО) № 178/2002.
![]() |
EFSA e Европейски орган за безопасност на храните (ЕОБХ), който предоставя независими научни консултации относно рисковете, свързани с храните и изготвя становища относно съществуващи и нововъзникващи хранителни рискове.
EFSA работи в областите, които са свързани с безопасност на храните и фуражите, с храненето, със здравето и хуманното отношение към животните, със защитата на растенията и със здравето на растенията.
![]() |
„Основната дейност на EFSA е събиране на научни данни и експертни знания, предоставяне на независими, актуални научни становища по въпроси, свързани с безопасността на храните, информиране на обществото за научната дейност на органа, сътрудничество със страните от ЕС, международни органи и други заинтересовани лица и повишаване на доверието в европейската система за безопасност на храните чрез предоставяне на надеждни консултации“, обясни доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност и инициатор на партньорството.
В тази връзка УНСС има възможност да се възползвате от сътрудничество с EFSA, както следва:
Списъкът с организации, включително УНСС, е достъпен ТУК.
„Eкипът на Българския контактен център на EFSA съдейства за изпращане на информация от EFSA по актуални теми и относно публикувани покани за сътрудничество“, уточни доц. Воденичарова.

