Комисията за защита на конкуренцията представи секторния си анализ в нашия университет

вторник, 02 декември 2025 18:52

Нашият университет беше домакин на представянето на Междинния секторен анализ за състоянието на конкуренцията на пазара на хранителни продукти. При представянето председателят на КЗК доц. Росен Карадимов благодари на ректора проф. д-р Димитър Димитров, като изтъкна, че подписаното споразумение дава резултати и благодари за активното участие на Университета в последната фаза на подготовка на междинния доклад.

„Нашето партньорство се развива изключително динамично и е пример за това как университетите, научните организации и институциите трябва да си сътрудничат“, каза проф. Димитров. В случая с научна експертиза в анализа се е включи Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“.

Междинният секторен анализ показва сериозни структурни деформации по цялата верига на доставки. Широкомащабното проучване на хранителните стоки  изследва цялата верига на доставките – от производителя до търговеца на дребно. Целта е изводите и препоръките да послужат за обществени консултации, след които да бъдат предложени административни и нормативни мерки за подобряване на конкурентната среда.

„Секторният анализ няма за цел да формира негативни нагласи срещу определени стопански субекти. Той трябва да бъде основа за диалог между всички заинтересовани страни за решаване на проблемите в сектора и структурните деформации“, подчерта председателят на КЗК доц. Росен Карадимов.

„Проучването показва, че вертикално свързаните пазари – производство, преработка, търговия на едро и трансгранична търговия, оказват пряко влияние върху конкуренцията на дребно“, каза ръководителят на анализа Жельо Бойчев, член на КЗК. Той представи доклада, според който най-сериозни деформации се наблюдават по веригата на доставки при млякото и млечните продукти. За периода 2020 – 2024 г. производството на сурово краве мляко спада с 25%, на прясно мляко с 8%, на сирене с 9%, на кашкавал с 14%, на яйца със 17%, докато вносът на мляко и млечни продукти нараства с 43%. Секторът е силно концентриран, поради което предстои преглед на разрешените концентрации през последните години.

Анализът посочва, че липсата на национални стандарти за качество, недостатъчният институционален контрол, високите производствени разходи и недостигът на работна ръка задълбочават проблемите в производството и преработката.

Предмет на анализа е и регионалното покритие и ценовата политика на големите търговски вериги.

България е сред държавите с най-ниски регулаторни бариери за навлизане в сектора – както при откриване, така и при функциониране на нови търговски обекти, показват данните. В редица страни в ЕС регулациите са значително по-рестриктивни, включително ограничения за работно време, местоположение и др. Едни от най-високите бариери са в Австрия и Германия.

За първи път анализът представя „конкурентна карта“ на България по области. Данните показват динамична конкуренция в големите градове, като София и Пловдив, където присъстват множество вериги.

„Разчитаме чрез диалог с бизнеса и осъзната обществена необходимост да започне процес на саморегулация и възстановяване на конкурентната среда, основано на изводите в доклада. При положение, че не се отчете желание за саморегулация и се констатират евентуални индикации за нелоялни търговски практики, злоупотреба с господстващо положение и проблемни концентрации, КЗК има готовност да се самосезира и да образува съответните производства“, посочи Росен Карадимов.


Междинен секторен анализ за представяне на предварителните заключения за състоянието на конкуренцията

в сектора на модерната търговия на дребно със селскостопански и бързооборотни хранителни продукти


Резюме


Презентация


  

Галерия снимки от Комисията за защита на конкуренцията представи секторния си анализ в нашия униве ...