Академични чествания за 95-годишнината на УНСС

вторник, 19 май 2015 16:45

С академични чествания Университетът за национално и световно стопанство отбеляза своята 95-годишнина. На тържественото събрание в аула „Максима“ присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на университета, проф. д-р Борислав Борисов, почетен ректор и почетен професор на УНСС, зам.-ректорите, бивши ректори, декани на факултети, ръководители на катедри, доайени на академичната наука, преподаватели, студенти. Специални гости на тържеството бяха акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите в България, акад. Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките, Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община, Владислав Горанов, министър на финансите, Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий и председател на храма „Св. Александър Невски“, кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев и др.

При откриването на тържественото събрание. Отляво надясно: проф. Стати Статев, Денис Димитров, председател на Студентския съвет, акад. Ваньо Митев, Йорданка Фандъкова, проф. Борислав Борисов, Владислав Горанов, акад. Стефан Воденичаров, Тивериополския епископ Тихон

„Днес честваме 95-ия рожден ден на нашия любим университет. Всеки ден паметникът на нашия основател, първи ректор, голям българин и родолюбец проф. Стефан Бобчев ни посреща със своята одухотворена фигура и академична достолепност пред централния вход на сградата с гордото име Университет за национално и световно стопанство – най-старото, най-авторитетното и най-голямото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа“, посочи в словото си ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев. Той изтъкна, че днес с дълбока признателност и искрено уважение отдаваме почит към колосалното дело на нашите първостроители, сложили основите на Свободния университет за политически и стопански науки. А Началото е духовна еманация на техния възрожденски ентусиазъм, будна мисъл, грижа и огромно желание нова България да бъде изградена като съвременна европейска държава, младите българи да получат модерно образование, студентите да се образоват и изградят „като висококултурни и трезви граждани, вещи специалисти в стопанските, финансовите, административните, правните и обществените науки“, подчерта ректорът. 

В аула „Максима“

Проф. Статев припомни думите на проф. Бобчев при връчването на дипломите на първите випускници, които нарича „първите лястовички, пуснати из нашата академична челяд“, пророческите му слова: „Това е практическата санкция на правото на съществуване на университета, това е най-ярката проява на неговата жизнеспособност и най-бляскавото доказателство за неговото осигурено бъдеще“, напътствието към студентите: „Въоръжени със знанията, които спечелихте в нашата среда чрез грижите на вашите преподаватели и чрез усилията на самообразованието си, вървете непоколебимо напред и винаги по пътя на самоусъвършенстването си. На която обаче работа и да се посветите, имайте предвид интересите на България преди и над всичко“.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев

Днес, 95 години след Началото, можем гордо и с основателно самочувствие да заявим, че продължаваме достойно и с чест делото на нашите основатели, категоричен бе ректорът. Той изтъкна, че „през изминалите десетилетия УНСС никога не се огъна пред превратностите на времето, намираше отговори на предизвикателствата, продължи да се развива като водеща образователна и научноизследователска институция, винаги първа сред академичните си събратя“. Проф. Статев съизмери постигнатото с много съдби, усилия, труд, интелект, мечти, емоции, възходи и трудности, с много отдаденост, почтена работа, изключителен професионализъм, искрена привързаност и чиста обич към УНСС на десетки поколения преподаватели и учени, на 95 випуска студенти, на хиляди служители, на огромното и сплотено академично семейство. Няма български парламент, правителство, министерство, бизнес структура, община, банка, в които на ключови управленски позиции да не работят наши възпитаници и преподаватели, а много наши випускници са високоценени експерти и в най-авторитетните европейски и световни институции, посочи още ректорът.

По време на тържественото събрание

 С основателна гордост проф. Статев изтъкна, че днес УНСС с оптимизъм гледа напред като най-големия български университет със своите 21 432 студенти, със своите над 440 докторанти, лидер в българското висше образование и наука, с най-добрите преподаватели, със своите осем факултета, 33 катедри, повече от 30 научноизследователски центрове и институти, с 47 бакалавърски програми, десет от които с преподаване на английски език, със 100 магистърски програми, част от които са съвместни с водещи европейски университети, с най-много кандидат-студенти, с академичното сътрудничество с повече от 100 чуждестранни университета и членството си в международни научни институции, с прекрасната си материална база, с електронизацията и др. Но ако винаги сме първи, главната заслуга е на всички нас, скъпи колеги, обърна се той към академичното представителство в залата и благодари за всеотдайността и духа, който прави силата.

Духът е най-важният, който години наред направи това, което УНСС е днес, посочи проф. д-р Борислав Борисов, почетен ректор и почетен професор на УНСС. Както „Рим не е построен за един ден“, така и университетът в днешния си вид е резултат от труда на плеяда известни наши учени-икономисти, както и на много други, които със своя академичен дух и присъствие в аудиториите създадоха името и авторитета на нашия университет. И най-важното, създадоха неговите възпитаници, които реализират политиката на България в различни области на икономиката и на държавното управление.

Проф. д-р Борислав Борисов

Проф. Борисов се  върна към своя първи учебен ден като студент във ВИИ „Карл Маркс“ и първата си лекция - на големия учен и ректор проф. Кирил Григоров. Почетният ректор призова присъстващите с едноминутно мълчание да почетат паметта на първостроителите и поколенията след тях, работили за УНСС. Той изрази благодарност към присъстващите в залата ректори, заемали ръководния пост през  последните десетилетия – проф. д.ик.н. Иван Илиев, проф. д.ик.н. Михаил Динев, проф. д.ик.н. Камен Миркович и проф. д.ик.н. Лалю Радулов. Благодаря им за техния труд и усилия, за това, че водеха успешно колегията към това, което днес наричаме водещ университет в бизнеса и администрацията, каза проф. Борислав Борисов и пожела след пет години, на 100-годишнината на УНСС, всички да са отново заедно, за да открият второто столетие на академичните успехи.

Като председател на Съвета на ректорите искам да ви пожелая максимално бързо стратегията за развитието на висшето образование, приета с огромно мнозинство в Народното събрание, да придобие законова форма, каза акад. Ваньо Митев. Той уточни, че това ще преустанови уравниловката на университетите, ще класира висшите училища в три категории, като изрази увереност, че УНСС ще бъде в категорията на елитните университети. Акад. Митев уточни, че това ще доведе до справедливо преразпределение на финансовия ресурс и най-добрите висши училища ще получат заслуженото.

 От името на Съвета на ректорите акад. Ваньо Митев подари на УНСС реплика на сребърен ритон от съкровището в село Борово.

Проф. Митев връчва на проф. Статев сребърния ритон

Ректорът проф. Статев награди акад. Митев със статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за „неговото уважение към академичните традиции, за всеотдайната му работа за каузата на висшето образование и науката, за развитието на сътрудничеството между Медицинския университет- София и УНСС и по случай 95 години от основаването на УНСС“.

Проф. Статев връчва наградата на проф. Митев

В приветственото си слово акад. Стефан Воденичаров изтъкна общите корени на БАН и УНСС в основополагащата фигура на акад. Стефан Бобчев, учен, политик и дипломат, когото определи сред най-интересните личности на 40-те години на миналия век.  Една от неговите големи заслуги е създаването на Свободния университет, първообразът на УНСС, изтъкна той.

Председателят на БАН подари на университета дипломата за академик на проф. Стефан Бобчев, както и няколко негови лични писма, съхранявани в архива на БАН. От своя страна проф. Стати Статев награди със статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ акад. Стефан Воденичаров за „неговото уважение и почит към общите ни корени, за значимия му принос в сътрудничеството между УНСС и БАН, за честното му институционално и човешко партньорство, подкрепа и разбиране, за неговата вярност към общата ни духовна мисия и по случай 95 години от основаването на УНСС“.

Ректорът награди акад. Воденичаров

Благодарение на професионализма на преподавателите и интереса на студентите, през годините университетът се разви и се утвърди като институция, предлагаща модерно европейско съвременно образование в сферата на икономиката, правото и предприемачеството, изтъкна в словото си кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че в общината работят много хора, завършили УНСС, а фактът, че по данни на НОИ 97% от завършващите си намират бързо работа, говори за това, че академичният състав успява не само да подготви добри специалисти, но и да изготви програми, които отговарят на очакванията на бизнеса. Кметът на София посочи, че Столичната община е отворена за стажанти и може да даде кариерен шанс на възпитаниците на УНСС.

Ректорът награди Йорданка Фандъкова със статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за нейната преданост към образователното дело, за уважението й към академичните традиции и мисията на висшето образование и науката, за всеотдайната й работа като кмет на столицата, за приноса й София винаги да расте, но да не старее, за развитието на сътрудничеството между УНСС и Столична община и по случай 95 години от основаването на УНСС.

Проф. Статев връчва наградата на столичния кмет

В Златната книга на УНСС Йорданка Фандъкова написа: „По повод 95-годишнината от създаването на УНСС пожелавам на преподавателите и студентите в най-стария и престижен икономически университет здраве, постоянство и успехи! Нашият град има нужда от професионализма и научния потенциал на университета, но най-вече от добре подготвените млади хора, които да се включат в управлението  и администрацията на столицата на Р България!“

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев и кметът Йорданка Фандъкова подписаха меморандум за сътрудничество между УНСС и Столичната община.

Подписването на меморандума

В приветствието си Владислав Горанов, министър на финансите и хоноруван преподавател в УНСС, изтъкна, че водещият университет е не само отговорен за развитието на държавата, но е „като остров на качественото образование“. Взаимопомощта на институциите в полза на висшето образование трябва да се задълбочава, посочи министърът. Той пожела на преподавателите в УНСС да бъдат все така старателни и отговорни към знанията, които предават на студентите, за да може човешкият капитал да се осъществи на високо качество. 

Министър Горанов прочете посланието си в Златната книга на университета: „През своята 95 годишна история Университетът за национално и световно стопанство се утвърди като основното висше училище, което изгражда солидно подготвени кадри за българската стопанска и финансова система на страната. За мен е чест да Ви поздравя за годишнината от създаването на храма на икономическото познание. Уверен съм, че и в контекста на съвременните икономически предизвикателства, стоящи пред България, УНСС ще продължи да подготвя на високо ниво професионалистите, които ще гарантират доброто управление на националното стопанство“.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев награди Владислав Горанов със статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за неговото разбиране и подкрепа на висшето образование и науката, за приноса му в сътрудничеството между УНСС и Министерството на финансите, за неговото уважение към академичните традиции и ценности и по случай 95 години от основаването на УНСС.

Проф. Статев и министър Горанов

Негово Преосвещенство епископ Тихон изтъкна, че духът трябва да кара хората да пазят баланс между нуждата от икономика и прекаленото материализиране на нашия свят. „Ние сме нищо без онова, което сме научили. Който помни учителите си, става истински наследник на тяхното знание. Който почита учителите си, е осъзнал тяхната саможертва и се научава на благодарност. Който наследява знание с благодарност, знае, че то трябва да се умножава и преподава нататък в поколенията. Паметта обединява народа и го прави силен. Забравата обезличава народа и самият той ще бъде забравен. Слава заслужават онези, които даруват знание и памет“, написа Негово преосвещенство в Златната книга на университета.

Ректорът на УНСС награди Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон със статуетката „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за уважението му към висшето образование  и науката, към академичните традиции  и ценности на УНСС  и по случай 95 години от основаването на УНСС (на снимката долу).

Слово произнесе и председателят на Студентския съвет Денис Димитров, който отбеляза, че УНСС е най-желаният университет сред младите хора в България с традиционно най-голям брой кандидат-студенти. Не е маловажен и фактът, че именно тук е възникнала първата студентска организация след промените, послужила като основа за създаването на студентските съвети във всички висши училища в страната.

За празника на университета бяха получени поздравителни адреси от много университети, научни организации, държавни и бизнес структури, възпитаници на УНСС и др.

Участниците в честването поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев (на снимката долу).

С тържествено освещаване бе открит и музеят на УНСС. 

В академичните чествания на 95-годишнината на УНСС бяха включени и спектакълът „Кой си ти?“ по исторически документ, подписан от Георги С. Раковски, и традиционният майски концерт „Приказен свят“ на децата от ОДЗ 16 в Студентски град.

 

 

 

 

Галерия снимки от Академични чествания за 95-годишнината на УНСС ...