Американски юристи изнесоха публична лекция на тема: "Медиация и извънсъдебно решаване на спорове"

петък, 15 май 2015 14:45

По покана на преподаватели от Юридическия факултет, в зала „Тържествена“ опитните медиатори и юристи Виктор Шахтер и Джон Копел от Сан Франсиско, САЩ, изнесоха публична лекция на тема „Медиация и извънсъдебно решаване на спорове“. На събитието присъстваха съдия Евгени Георгиев, зам.-председател на Софийския градски съд, Eлиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България (ПАМБ), Юлия Раданова, адвокат и медиатор, член на ПАМБ, преподаватели, студенти.

Дисциплината „Медиация и извънсъдебно решение“ е избираема в нашите програми, но лекцията ще внесе повече яснота и представа за тази сравнително нова за нас практика, отбеляза при откриването на срещата доц. д-р Мирослав Димитров, зам.-декан на Юридическия факултет (на снимката долу).

Опит от своята дейност като медиатор в Центъра за спогодби и медиация към Софийския районен, който съществува от 2010 г., сподели съдия Евгени Георгиев. Той даде красноречиви примери за това как хиляди дела годишно могат да бъдат решени с медиация.

Съдия Евгени Георгиев, зам.-председател на Софийския градски съд, представя опита си като медиатор. Вдясно от него: Виктор Шахтер, Елиза Николова, Джон Копел и Юлия Раданова

Виктор Шахтер, основател, собственик и директор на американската Фондация за инициативи за устойчиво развитие на правосъдието в областта на медиацията, се спря на въпроса защо медиацията при спорове е толкова важна. Лекторът изтъкна, че тя е приложима на практика по всички граждански дела и по част от наказателните, но е слабо позната и не се ползва достатъчно. С много примери от работата си в различни страни той открои основните трудности и нагласите, запазването на взаимоотношенията между страните, спестяването на пари и време в сравнение със съдебната процедура.

Студентите в залата

Конкретни съвети даде на студентите и Джон Копел, който говори за принципите и техниките в медиацията. Медиацията е за предпочитане и защото в над 85% от случаите постигнатите чрез нея решения се изпълняват доброволно от страните, посочи той. Той маркира подходите при започване на медиацията, оценката на случая, поддържането на неутралност, ефективната комуникация, емоционалните и психологическите фактори и др.

Виктор Шахтер Джон Копел

Галерия снимки от Американски юристи изнесоха публична лекция на тема: "Медиация и извънсъдебно ре ...