Ректорът участва в националната конференция: "Реформите в образованието и науката. Реалност и перспективи"

четвъртък, 30 април 2015 9:40

Ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев участва в организираната от Министерството на образованието и науката национална конференция "Реформите в образованието и науката. Реалност и перспективи". На форума в НДК присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, депутати от парламентарната Комисия по образование и наука, представители на държавните институции, висшите училища, БАН, експерти.

Деловият президиум при откриването на конференцията. Проф. Стати Статев – първият вляво

„Приветствам инициативата на Министерството на образованието и науката за провеждането на днешния форум. Радвам се, че сме заедно, обединени от общата ни кауза - образованието и науката, за да обсъдим проблемите, да дебатираме по ключовите въпроси, свързани с повишаването на качеството на обучението, да споделим своята болка и успехи, да анализираме реалностите, да откроим перспективите, да преценим възможностите и на тази база да видим какви реформи са нужни”, каза ректорът в приветственото си слово на форума. Проф. Статев изрази надежда, че дискусията да даде конкретни отговори на многото въпроси, които очакват решение и ги определи като „екзистенциално важни“.

Проф. Статев (вляво) приветства участниците във форума

„Ние имаме предварителна подготовка, тъй като достатъчно дълго коментираме проблематиката както в нашата колегия, така и с Министерството на образованието и науката, защото това са въпроси свързани със съдбата на младите българи. Тя вълнува техните семейства и е важен общ национален и социален  проблем”, заяви проф. Статев. Образованието произвежда специалисти, но първата и основна негова задача е да произвежда висок ум, защото той променя облика на живота, цитира ректорът думите на проф. Боян Биолчев.

Убеден съм, че гласовете на хората, които сме се посветили на мисията да даваме образование, ще бъдат осмислени, чути и превъплътени в законодателни решения и в действия на изпълнителната власт, каза още проф. Статев.

Проф. Статев с министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, зам.-министъра Ваня Кастрева и парламентарния секретар Р. Кирилова 

След приветственото слово, ректорът участва в панела „Висше образование“, където представи вижданията си по ключови проблеми, свързани с дейността на университетите. (на снимката долу).

Галерия снимки от Ректорът участва в националната конференция:  "Реформите в образованието и наука ...