Международна научна студентска конференция по икономика, политика и мениджмънт

вторник, 28 април 2015 11:03

Международна научна студентска конференция по икономика, политика и мениджмънт бе открита в голямата конферентна зала. Тридневният форум е организиран от УНСС и Националния изследователски университет „Висше училище по икономика“ (ВУИ), Русия, с подкрепата на представителството на Россотрудничество в Република България. На събитието присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност, проф. Владимир Автономов, научен ръководител на Факултета по икономически науки на ВУИ,  д.ик.н. Татяна Четвернина, директор по сътрудничеството със страните от ОНД, Централна и Източна Европа в руския университет, Роберт Шестаков, първи секретар на посолството на РФ, представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация, Виктор Баженов, ръководител на представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София, декани на факултети, ръководители на катедри на УНСС, преподаватели, студенти.

При откриването на конференцията. Отдясно наляво: д.ик.н. Татяна Четвернина, проф. Владимир Автономов, проф. Стати Статев, проф. Валентин Гоев, Роберт Шестаков, Виктор Баженов, Денис Димитров, председател на Студентския съвет

Това е първата конференция, организирана от УНСС и ВУИ, отбеляза началото на съвместната дейност между българския и руския университет проф. д-р Валентин Гоев и изрази увереност, че тя ще бъде последвана от други международни научни форуми.

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев приветства участниците в конференцията и представи пред руските гости университета-домакин. Той изтъкна, че УНСС е най-престижният, най-големият и с най-висока акредитационна оценка университет в страната, както и най-голямото висше икономическо училище в Югоизточна Европа. Голяма част от българския елит след промените през 1989 г. е от възпитаници на нашия университет, подчерта ректорът и посочи, че шестима премиери, 14 финансови министри, шестима министри на външните работи,  ръководители в бизнеса и администрацията са завършили УНСС.

В голямата конферентна зала

Ректорът открои и съвместните магистърски програми на УНСС с чуждестранни университети, преподаваните изцяло на английски език десет бакалавърски специалности и изрази становище, че съвместна българо-руска магистратура би била успешна и за двата университета.

Проф. Стати Статев връчи на проф. Владимир Автономов възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на Университета за национално и световно стопанство“ (на снимката долу).

Ректорът отличи д.ик.н. Татяна Четвернина със статуетка - реплика на паметника на проф. Стефан Бобчев.

Проф. Статев връчва отличието на д.ик.н. Татяна Четвернина

Благодарност за организирания съвместен форум отправи д.ик.н. Татяна Четвернина, която представи руското висше училище и акцентира върху мултинационалната му студентска общност. Четвернина връчи дипломи на отличените в конкурса за научноизследователски работи на ВУИ руски и чуждестранни студенти.  

От името на посолството на Руската федерация Роберт Шестаков приветства участниците в конференцията и изтъкна, че форумът има подкрепата и на руското Министерство на образованието и науката.

Участници във форума

Конференцията е насочила вниманието си към най-важните и актуални теми. Деловите и личните контакти са важен залог за бъдещото ни сътрудничество, посочи Виктор Баженов.

 С приветствие към присъстващите се обърна и Денис Димитров, председател на Студентския съвет.

По време на конференцията

Първият ден от конференцията, фокусиран върху темата „Икономика“,  започна с два пленарни доклада.   

Презентацията на проф. Владимир Автономов беше на тема „Възможна ли е реалистичната икономическа наука?“. Лекторът  конкретизира, че икономическата наука е обречена на плурализъм. Той се спря на отделни теории и автори, алтернативни модели на неокласицизма, новия патернализъм, конфликтни процеси и др.

Проф. Автономов

Пленарен доклад на тема „Икономическото развитие на България: 1999-2014 г.“ изнесе ректорът на университета проф. Статев. Той приведе данни, с които открои динамиката на БВП и неговите компоненти, направи макроикономически анализ на българската икономика, спря се на различните ключови моменти през периода в хронология, установи структурните зависимости и др.

Проф. Стати Статев изнесе пленарен доклад

Работата на научната конференция, която продължава до 30 април, е организирана в секциите „Икономика“, „Мениджмънт“, „Международни отношения“ и „Политология“.  Работните езици на форума са руски и английски.

 

Галерия снимки от Международна научна студентска конференция по икономика, политика и мениджмънт ...