Публична лекция на тема: „Здравни, финансово-икономически и управленски аспекти на българското здравеопазване“

четвъртък, 23 април 2015 15:25

Публична лекция на тема: „Здравни, финансово-икономически и управленски аспекти на българското здравеопазване“ изнесе в университета д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването (1997-1999 г.) и зам.-министър в три правителства, създател и първи директор на НЗОК. На лекцията, организирана от УНСС и Софийската търговско-промишлена камара (СТПК), присъстваха проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност, Георги Чернев, председател на СТПК, гл.ас. д-р Николай Ванков от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране, модератор на форума, преподаватели, представители на бизнеса, студенти.

Проф. д-р Валентин Гоев приветства лектора от името на проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, и акцентира върху значимостта и актуалността на публичната лекция.

Проф. Гоев представя лектора. Вдясно от него: Георги Чернев, д-р Илко Семерджиев, гл.ас. д-р Николай Ванков

Тази публична лекция е поредната от десетките, проведени през последните месеци в университета в рамките на подписаното споразумение между УНСС и Софийската търговско-промишлена камара, посочи председателят на СТПК Георги Чернев.

Присъстващите на публичната лекция в зала "Тържествена"

С факти и числа в пространната си презентация д-р Илко Семерджиев визуализира състоянието на здравната система през годините и сегашното й състояние. По данни на СЗО той направи сравнителен анализ по различните здравни параметри у нас и в страните-членки на ЕС, спря се на проведените през 1997-1990 г. реформи, разграничи понятията здравеопазване и медицина и бе категоричен, че „здравеопазването е стопроцентова политика“.  Лекторът проследи законодателните промени, икономическите и структурните мерки, ключовите мотивационни промени, разграждането на модела „Семашко“ и създаването на солидарното здравно осигуряване и др. "В нашия мандата изпълнихме 79 от стоте стъпки, които трябваше да извърви здравната реформа, а сега сме се върнали на по-малко от първите 20", акцентира той.

Д-р Илко Семерджиев

Д-р Семерджиев коментира също въпросите за здравноосигурителното плащане, поскъпването на лекарствата и цените им спрямо тези в други страни, нашите и световните разходи за здраве и др. Той анализира предлаганите промени сега с въвеждането на т.нар. базови пакети, които определи като „не реформа, а погром върху системата“.

Лекторът отговори изчерпателно и на зададените му въпроси.

 

 

Галерия снимки от Публична лекция на тема: „Здравни, финансово-икономически и управленски аспекти  ...