Ректорът: „Академия Икономика“ ще даде кариерен шанс на студентите от УНСС

понеделник, 20 април 2015 16:17

Публична лекция и дискусия „Логистика на бъдещето“ с Николай Божилов, председател на Съвета на директорите на „Юнимастърс Лоджистикс“, организира в голямата конферентна зала катедра „Стопанска логистика“. На събитието присъстваха ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, Христо Христов, изпълнителен директор на компанията за международен транспорт и спедиция „Дискордиа“, член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представители на сп. "Логистика", преподаватели, студенти. Модератор на срещата бе проф. д-р Филип Тодоров, ръководител на катедра „Стопанска логистика“.

Отляво надясно: Христо Христов, проф. Стати Статев, проф. Филип Тодоров, Николай Божилов

Целта е по-плътното институционално обединяване на нашите знания, така че висшето образование и практиката да са взаимно полезни, посочи при откриването на форума проф. д.ик.н. Стати Статев. Той съобщи, че в края на април предстои учредяването на „Академия Икономика“ от КРИБ, която ще подобри диалога между висшите училища и бизнеса и ще даде модерна и желана от младите хора насока на стажантските програми. Ректорът уточни, че от следващата учебна година студентите от II и  III курс ще могат да преминат стаж, заплащан 50 на сто чрез „Академия Икономика“ и 50 на сто от  работодателите. Новата инициатива ще съдейства за развитието на бъдещи предприемачи, за подобряване на качеството в образованието и ще даде реален кариерен шанс на младите хора, подчерта проф. Статев.

По време на лекцията в голямата конферентна зала

Ректорът изтъкна също, че УНСС е не само най-големият български университет и лидерът сред националните висши училища, но по данни на Министерството на труда и и социалната политика кадрите му се реализират 97 на сто по специалността, а в „Стопанска логистика“ – 100 на сто.

Целта на „Академия Икономика“ е студентите да не заработват приходите си като бармани, сервитьори и продавачи, а като работят по специалността, която изучават в университета, конкретизира Христо Христов, член на УС на КРИБ. Така по време на стажа студентът ще се запознае със спецификата на бъдещата си професия, а работодателят ще може обективно да прецени дали стажантът има необходимото желание и потенциал да бъде назначен на работа след завършване на образованието. "Академия Икономика" е инициатива, която ще бъде от взаимна полза както за нашите членове, така и за бъдещето на много млади специалисти, изтъкна Христо Христов.

Ректорът и Христо Христов (вляво)

Лекторът Николай Божилов, който е с над 30-годишен опит във внедряването на нови бизнес модели и модерни технологии за управление на бизнеса в транспорта и логистиката, представи лекцията си „С поглед към 2025: мегатенденции и бъдещето на доставките“. Той се спря на технологиите, които тласкат транспорта напред, на дигиталната революция, променила света, на иновациите и предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът днес. Лекторът посочи основните фактори на промяната, сред които облачните технологии, „големите данни“, социалните мрежи и мобилните приложения в логистиката и изтъкна, че създаването на успешни иновативни решения е необходим микс от нов тип лидерство, въображение и разкрепостено мислене.

Лекторът Николай Божилов

С много съпоставки и примери лекторът изведе факта, че логистичната индустрия е изправена пред драматична промяна, която все още малко хора осъзнават. Той говори за транспортните средства от ново поколение, прохождането на „напластяващото производство“ и др.

Участници в срещата

 

Галерия снимки от Ректорът: „Академия Икономика“ ще даде кариерен шанс на студентите от УНСС ...