Наш преподавател с научна проява и номинация в Шри Ланка

понеделник, 23 март 2015 16:14

През март в Коломбо, столицата на Демократическа социалистическа република Шри Ланка, се проведе научният форум International Conference on Research Publication and Networking (ICRPN 2015), организиран под егидата на Министерството на туризма и спорта на Шри Ланка. В него взе участие проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникации“. 

Проф. д-р Димитър Велев при откриване на научния форум

Форумът обхващаше четири конференции: международна конференция по бизнес мениджмънт и икономика (ICBME 2015); международна конференция по социални и хуманитарни науки (ICSCH 2015); международна конференция по здравеопазване и медицина (ICHM 2015); международна конференция по инженеринг и технологии (ICET 2015). В работата на форума взеха участие представители на академичните среди от всички континенти. На официалната церемония по откриването му министърът на туризма и спорта на Шри Ланка поздрави участниците. 

Проф. Велев (вляво) приема поздравления от г-н Навин Дисанаяке, министър на туризма и спорта на Шри Ланка

В качеството си на зам.-председател на Международната конференция по инженеринг и технологии (ICET 2015) проф. д-р Димитър Велев откри конференцията със специален пленарен доклад на тема: Тенденции на приложението на информационните и комуникационни технологии в управлението на извънредни ситуации“. В едночасовото си слово той представи съвместното използване на най-авангардните информационни и комуникационни технологии, като облачните и мобилните изчисления и големите обеми данни в управлението на риска при природни бедствия и кризисни ситуации. Изнесената презентация отразява резултатите на проф. Велев и неговия екип по темата във връзка с няколко международни и национален проекта, които той ръководи.

На конференция ICET 2015 бяха изнесени 21 доклада, допуснати до участие след задълбочено и  професионално рецензиране между много разработки.

По време на ICET 2015 бе анонсирано учредяването на списанието International Journal of Engineering Science, чиито теми обхващат различни технологични области от науката и практиката. Интересът към такава тематика е обоснован допълнително от факта, че информационните и комуникационните технологии в Шри Ланка заемат пето място в приоритетите на страната, като се очаква до 2020 г. те да генерират доходи над 3 млрд. долара.

Проф. д-р Димитър Велев беше избран за главен редактор на списанието.

 

 

Галерия снимки от Наш преподавател с научна проява и номинация в Шри Ланка ...