Второ национално състезание по финанси и счетоводство в УНСС

понеделник, 15 декември 2014 11:33

За втора поредна година в Тестовия център на нашия университет се проведе национално състезание по финанси и счетоводство. В него участваха 150 ученици от 17 училища в страната. Съорганизатор на УНСС в състезанието бе Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ). На събитието присъстваха проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор по електронизацията, доц. д-р Румяна Пожаревска, зам.-декан на Финансово-счетоводния факултет, Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия, Даниела Гонкова, помощник-директор на НТБГ.

Минути преди началото на състезанието

Началото на състезанието бе дадено от проф. Валентин Кисимов, който приветства участниците от името на ректора на университета проф. д.ик.н Стати Статев. От провежданите олимпиади до шестима победители могат да бъдат приети в университет, а УНСС предлага и по-големи възможности, посочи проф. Кисимов. Вие сте умни и  трудолюбиви и ще се справите с поставените въпроси, поощри той участниците. Зам.-ректорът изтъкна, че миналогодишните победители от НТБГ в националното състезание сега са сред най-добрите студенти в университета.

Проф. Валентин Кисимов приветства участниците. Вдясно от него: Емилия Иванова и доц. Румяна Пожаревска

Проф. Кисимов разясни пред участниците, че в УНСС се кандидатства по поднаправления, а след втората година студентите се класират в желаните специалности според постигнатия успех. Правим предварителна форма на подбор, защото смятаме, че вие сте от топ учениците и се надяваме, че ще докажете това и с резултатите от днешното състезание, каза зам.-ректорът. Той отбеляза също, че в електронния тест се дава равен старт, защото базата с въпроси е много голяма и при регистрацията на всеки участник започва тяхното теглене.

Доц. д-р Румяна Пожаревска пожела успех на участниците от името на проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет. Искрено се надявам, че всички вие ще бъдете част от нашата академична общност, каза доц. Пожаревска.

В Тестовия център

Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия, също пожела успех на учениците. Ние, учителите и учениците, искаме да покажем на най-добрия икономически университет в страната, че нашите възпитаници заслужават да получат тази изключителна възможност, заяви тя. Просперитетът на една държава е в резултат на обучението и знанието на нейните деца, изтъкна Емилия Иванова и пожела амбицията да е движеща сила. Нека победят най-добрите, защото да скочиш по-високо от другите е състезание, в което се участва цял живот, каза тя.

На най-успешно представилите се ученици, с най-много получени точки от електронния тест, се признава оценка "отличен 6.00" от конкурсен изпит за кандидатстване в УНСС за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол”.

На 19 декември в зала „Тържествена” ще бъдат връчени сертификатите на победителите.

Целите на състезанието са да се засили мотивацията на учениците от професионалните гимназии по икономика в страната за пълноценно усвояване на учебния материал по финанси и счетоводство и нагласата за продължаващо и самостоятелно учене чрез стимулиране на състезателното начало; продължаване на възможност за творческа изява на ученици със задълбочени знания и формирани практически умения в областта на счетоводството и финансите; осигуряване на плавен преход на учениците от средното във висшето училище чрез балансиране на изискванията на изхода и входа; развиване на сътрудничество между професионалните гимназии и УНСС.

Галерия снимки от Второ национално състезание по финанси и счетоводство в УНСС ...