Посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Хосе Луис Тапия изнесе публична лекция

четвъртък, 27 ноември 2014 17:00

Н.Пр. Хосе Луис Тапия, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания у нас, изнесе в университета публична лекция на тема: „Програмата на Испания като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН“. Посланикът бе придружен от директора на Института „Сервантес“ за България Хавиер Валдивиелсо и директора на отдела по образователните въпроси към посолството на Испания Сесар Аха.

Преди лекцията посланикът бе приет от ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. На срещата присъства и доц. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“.

Проф. Статев запозна испанските гости с историята и настоящето на университета-лидер в страната и региона, информира ги за високата оценка, дадена на нашите магистри стипендианти в университета в Барселона през 2007-2009 г., посочи, че УНСС има договори за сътрудничество с пет испански университета. Ректорът изрази желание за по-ефективно взаимодействие с тези висши училища и изтъкна, че Испания е предпочитана дестинация и за студентите ни по програмата Еразъм. Той огласи идеята УНСС да открие съвместна магистърска програма с испански университет, а в УНСС да бъде създаден Клуб на приятелите на испанския език и култура.

На лекцията на посланик Тапия в зала „Тържествена“ присъстваха много преподаватели и студенти. Доц. д-р Даниела Кох представи госта и сподели, че неговото първо посещение в университета продължава плодотворната традиция за гостуване на испански дипломати и директори на института „Сервантес“.  

В зала "Тържествена". От дясно на ляво: проф. Стати Статев, Н.Пр. Хосе Луис Тапия, испанските гости

В лекцията си Н.Пр. Хосе Луис Тапия се спря на Програмата на Испания като непостоянен член на Съвета за сигурност към ООН за 2015-2016 г. Той изказа благодарност за подкрепата на България  при кандидатстването на Испания през 2005 г. Посланикът запозна присъстващите и със стратегията на Испания в Съвета за сигурност и приоритетите в нейната програма

Ректорът и посланикът (вляво)

Сесар Аха представи дейността на Отдела по образователни въпроси към посолството на Испания: насърчаване и разпространение на испанския език и култура у нас, признаване и легализиране на дипломи от испански университети, предоставяне на информация за обучение и стипендии, достъп до литература и различни учебни материали за преподаватели и студенти.

По време на лекцията

Директорът на института „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо подчерта, че испанският е вторият най-разпространен език в света, който се говори от над 500 милиона души в 21 страни, третият най-използван в интернет и вторият в социалните мрежи. Той покани присъстващите да посетят института, където освен езикови курсове могат да намерят и специализирана библиотека и богата културна програма.

Доц. Даниела Кох-Кожухарова (вдясно) представя гостите

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев благодари на гостите, информира аудиторията за плодотворния разговор с г-н Тапия и представи плановете за бъдещото сътрудничество между УНСС и испански институции в сферата на образованието. Той акцентира на обучението на студенти от нашия университет в магистърски програми в испански университети и сключването на нов договор за сътрудничество с един от най-престижните висши училища в Испания – Университетът в Сантяго де Компостела.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на Н.Пр. Хосе Луис Тапия сертификат за лекцията и възпоменателния медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимката долу).


 

Галерия снимки от Посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Хосе Луис Тапия изнесе публична лекци ...