Десето юбилейно издание на Младежкия икономически форум

вторник, 25 ноември 2014 15:36

Десето юбилейно издание на Младежкия икономически форум 2014 г. се проведе в университета. Тридневното събитие, организирано от Студентския съвет, е най-големият икономически форум в България, на който студенти, младежи и представители на бизнеса от цялата страна могат да споделят и дискутират идеи по водещите икономически проблеми в страната. На откриването на форума присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, министърът на финансите Владислав Горанов, главният изпълнителен директор и председател на УС на СиБанк Петър Андронов.

Удоволствие е да открия Младежкия икономически форум в присъствието на хора, които са доказали и доказват, че УНСС е генератор на кадри за националния ни елит, посочи проф. д.ик.н. Стати Статев и приветства Владислав Горанов и Петър Андронов, възпитаници на университета. Ректорът изтъкна, че Владислав Горанов, докторант в УНСС, е шестнадесетият  финансов министър през последните 25 години, а изпълнителният директор на СиБанк е възпитаник и дългогодишен преподавател в университета. Кадрите на УНСС заемат водещи позиции в изпълнителната власт, администрацията, науката и частния бизнес, посочи още проф. Статев и изтъкна факта, че броят на студентите, които участват в Младежкия икономически форум, все повече се увеличава и в сегашното издание те са над 500.

При откриването на форума. Отляво надясно: Владислав Горанов, проф. Стати Статев, Алекс Петков, секретар на Студентския съвет, Петър Андронов

Гл. ас. Даниел Йорданов, един от основателите на форума, направи кратка ретроспекция на предишните девет издания, открои темите им и участието на изявени специалисти. Той благодари на ректорското ръководство за оказаната през годините помощ за утвърждаване на най-големия младежки икономически форум.

В голямата конферентна зала

Намирам се пред най-информираната аудитория от доста време насам, обърна се към студентите в голямата конферентна зала министърът на финансите Владислав Горанов. Той коментира в общ контекст националните проблеми, нестабилността в Европа, напрежението в Украйна, като изтъкна, че сигурността е един от първите фактори за растеж на икономиката. Движим се по тънък лед, темповете са по-бавни от желаните, няма универсално лекарство за повишаване на потреблението, бяха част от тезите на министъра.

Горанов се спря и на перспективите в развитието на националната икономика през следващата година, увеличаването на инвестициите и създаването на стабилна среда за устойчиво управление, очакванията на обществото за изпреварващи доходи, преразпределителната роля на държавата, резервите в приходната част на бюджета, промяната на параметрите на данъчната система. Най-голямото предизвикателство пред икономическия екип сега е как да бъдат задействани факторите за растеж, посочи Горанов. Той открои и задачата за създаване на механизъм за авансово финансиране при изпълнението на проекти преди постъпването на средства от Европейската комисия. Основното сега е не да подчиним икономиката на фиска, а обратното. Трябва, да стимулираме вътрешните инвестиции, акцентира министърът. Горанов съобщи, че ще бъде направено усилие да влезем в 3-процентния дефицит, записан в Договора за функциониране на Европейския съюз. „Това означава, че ще се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото", каза той.

Министър Горанов говори за състоянието на финансите и икономиката на страната

Един от най-големите експерти в банковата дейност Петър Андронов, главен изпълнителен директор и председател на УС на СиБанк, направи анализ на тема „Банките в България“. Липсата на стабилност руши икономиката и предприемачеството, акцентира той. Андронов коментира банковата дейност по време на криза, даде прогнози за развитието на сектора, открои еволюцията в кредитната и депозитарната дейност на банковата система, разгледа въпроса за печалбата и обезценката, потенциалната консолидация в сектора като предизвикателство, капиталовата  адекватност, очакванията за кредитната дейност и др. 

Петър Андронов

В трите поредни дни на десетото издание на форума се проведоха публични лекции и обучения. Гост-лектори бяха известни успели личности от частния и от държавния сектор, а организаторите подготвиха пет интересни обучения.

Участници в Младежкия икономически форум

Необичайно казусно-ориентирано развитие на бизнес умения демонстрира екипът на The Business Institute. В рамките на работилницата “За генезиса и успеха на бизнес идеята” студентите имаха възможност да дискутират, анализират и оценяват “вселената” на различни бизнес идеи, осмисляйки задълбочено потенциала и възможностите за „моделиране“ на успеха.

Участие във форума взеха и двата фонда за стартиращ бизнес, които работят на територията на България - Еleven и LauncHub. Благодарение на корпоративния университет Карол и Карол Инвестмънт студентите успяха да влязат в ролята на инвестиционни банкери за един ден, решавайки реални казуси от практиката.

В рамките на Младежкия икономически форум 2014 се проведе и Годишна студентска научна сесия на тема „Развитие на бизнеса в България“.

 

Галерия снимки от Десето юбилейно издание на Младежкия икономически форум ...