Публична лекция на Абрахам Х. Фоксман, национален директор на Лигата против поругаването

четвъртък, 20 ноември 2014 16:33

Националният директор на Лигата против поругаването Абрахам Х. Фоксман изнесе публична лекция в университета на тема „Толерантността като проводник на просперитет“. На тържественото събитие в аула „Максима“ присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н.  Стати Статев, Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел в България, Брус Бъртън, заместник-посланик в Посолството на САЩ в София, преподаватели, студенти.

В аула "Максима"

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев представи Абрахам Фоксман, свързал живота си с каузата на толерантността, човешките права и достойнството. Той изтъкна, че  националният директор на Лигата против поругаването (от 1987 г.) е световноизвестен като лидер в борбата с антисемитизма, фанатизма и дискриминацията. Съавтор е на „Вирусна омраза: разпространявана чрез интернет“ (Palgrave Macmillan, 2013 г.) и автор на „Евреите и парите: историята на един стереотип“ (Palgrave Macmillan, 2010 г.), „Най-смъртоносните лъжи: израелското лоби и митът за еврейския контрол“ (Palgrave Macmillan, 2007 г.) и „Никога отново? Заплахата на новия антисемитизъм (HarperSanFrancisco, 2003 г.). Той провежда консултации в Европа, Русия, Израел, Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Китай, Южна Африка и Аржентина, консултира палестински лидери по проблемите на етническата омраза, насилието, тероризма и насърчава демокрацията. Имал е многобройни визити при папа Йоан Павел ІІ, четири при папа Бенедикт ХVІ и папа Франциск. Г-н Фоксман е ревностен поддръжник на израелската държава и на мира в Средния Изток, изтъкна също ректорът. Бил е член на Съвета за жертвите на Холокоста към Президента на Съединените щати - при президентите Рейгън, Буш и Клинтън, носител е на много награди и почетни титли.

Проф. Статев представя лектора

България означава много за нас, спасяването на българските евреи е най-великото дело в нашата история, посочи в началото на лекцията си Фоксман, който припомни и за срещата си с българския президент във Вашингтон по повод 100-годишнината от основаването на Лигата против поругаването. „Представете си свят без омраза. Представете си, че в Европа имаше повече държави като България, които да кажат „не“ на антисемитизма! Тогава може би много повече евреи щяха да бъдат спасени. Да оценим колко уникална е българската нация! В „средата на ада“ тя е застанала с кураж като „светла звезда в мрака“ и затова няма история, изучавана от евреите, в която да не се споменава спасяването на нацията ни от българите“, посочи в емоционалното си слово Фоксман.

Абрахам Фоксман (вляво) по време на публичната лекция

Лекторът конкретизира целите на Лигата против поругаването като организация за  предотвратяване на омразата, за осветляване на истината за Холокоста, като силен глас и защитник на толерантността. „Нашата Лига е горда, че България следва тази благородна пътека на уважение и ние вярваме, че това ще поведе страната ви към огромни постижения, до още по-голямо уважение и авторитет“, изтъкна лекторът. Той отправи и послание: „Не приемайте демокрацията и толерантността като даденост, задавайте винаги въпроса дали това е честно и справедливо и така ще изградите силно гражданско общество. С прилагане принципите на демокрацията на всички нива на управление, българската икономика също ще достигне  високи нива, а толерантността и разбирането ще доведат до икономически, политически и социални успехи“.

Въпрос към лектора

Абрахам Х. Фоксман благодари на ръководството на университета за възможността  да сподели своите виждания. „Тук съм, за да припомня и на младите хора една страница от миналото, която не трябва да се забравя  и трябва да свети като пътеводна звезда в развитието на България“, изтъкна той.

Проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на Абрахам Фоксман сертификат като знак на благодарност за изнесената лекция. Ректорът връчи на госта и статуетка, която е реплика на паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС (на снимката долу).

За мен е чест да бъда в този забележителен университет и да изразя своята адмирация към него, посочи Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел в България. Той изрази задоволство от поканата на Абрахам Фоксман като лектор и изтъкна също, че няма друга държава в света като България, дала такъв ярък пример със спасяването на своите евреи.

Приветствие на Н.Пр. Шаул Камиса Раз

В Златната книга на университета Абрахам Фоксман написа: „Ние, еврейският народ, никога няма да забравим изключително героичните и смели усилия и съдействие на българския народ. От селяните до  парламента и политиците всички се опълчиха срещу нацисткия план за унищожение на еврейския народ. Българският народ каза „Не!“ и 50 000 еврейски граждани на България оцеляха. Благодаря! Благодаря!“

Пред паметника на проф. Бобчев

 

 

Галерия снимки от Публична лекция на Абрахам Х. Фоксман, национален директор на Лигата против пору ...