Предизвикателствата пред достъпа до пазара за българските производители по агрохранителната верига бяха обсъдени в нашия университет

сряда, 15 януари 2025 16:32

Катедра „Икономика на природните ресурси“ и Научноизследователският център за агробизнес и природоползване на УНСС, с участието на Министерството на земеделието и храните и по  инициатива на акад. Атанас Атанасов и Кирил Вътев, министър на земеделието в периода 2023-2024 г,. проведоха кръгла маса „Достъпът до пазара за българските производители по агрохранителната верига“. Форумът се провежда под егидата на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Янка Казакова,  директор на Научноизследователския център за агробизнес и природоползване, Кирил Вътев, Иван Капитанов, зам.-министър на земеделието и храните, проф. д-р Зорница Стоянова, ръководител на  катедра „Икономика на природните ресурси“, акад. Атанас Атанасов (от ляво надясно)

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров при откриване на събитието посочи, че се повдига много важна тема, „първо, по отношение на достъпа на българските производители и второ, по отношение на сигурността на храните – за здравето, дали отговарят на определени стандарти. И е много важно, че кръглата маса успя да събере експерти и производители на едно място.“ Ректорът припомни, че „нашият университет е много добра платформа за подобни дискусии, освободени от политически пристрастия или догми по определен проблем“. Той припомни, че УНСС прави подобни  форуми, засягащи теми от свободата на словото до международната сигурност, на които се събират хора с различни интереси. Ректорът призова форумът да завърши с обобщаваща информация какво се е дискутирало и да се излезе с препоръки към тези, които взимат решенията.

Иван Капитанов, зам.-министър на земеделието и храните, възпитаник на УНСС, определи темата на кръглата маса като изключително важна за целия земеделски и потребителски бранш и увери, че Министерството предвижда да продължи да подпомага земеделските производители въпреки предизвикателствата, пред които са изправени. „От днешната срещата е важно да изведем проблемите, които има секторът, за да се спестят време и средства на бизнеса, както и да се постигне добър диалог и сътрудничество на всички участници в агрохранителната верига.

Проф. д-р Зорница Стоянова, ръководител на катедра „Икономика на природните ресурси“, приветства присъстващите като изтъкна актуалността и значимостта на темата  и благодари на ректора проф. Димитров за съдействието и възможността за  диалог между науката, практиката, институциите и обществеността. Тя посочи, че „заинтересованите страни ще разгледат темата от различни гледни точки и кръглата маса е една възможност чрез дискусии да бъдат дадени рационални идеи за решаване на предизвикателствата за пазарния достъп на земеделските производители, както и да бъдат споделени иновативни решени, които да генерират добавена стойност, водещи до развие на българското земеделие“.

Доц. д-р Янка Казакова,  директор на Научноизследователския център за агробизнес и природоползване, представи основната цел на форума, програмата и участниците, в лицето на  представители на академичната общност, земеделски производители и техни асоциации/сдружения, производители и търговци на храни и хранителни продукти, представители на Министерството на земеделието и храните и други държавни институции.

Достъпът до пазара за българските производители по агрохранителната верига е една от най-чувствителните теми с водещо значение както за самите земеделски производители и тяхното развитие, така и за потребителите, преработвателите, търговците, политиците, научните работници, експертите и гражданите. Целта на събитието е да насърчи обмяната на опит и диалога между науката и практиката за пазарната реализация на земеделски и хранителни продукти, с което да се засили сътрудничеството и съвместното разработване на решения в тази област.

В рамките на кръглата маса бяха обсъдени различни аспекти на темата за достъп до пазара от различни гледни точки – практика, наука и администрация. В дискусионните панели се разгледаха въпроси, свързани с това кои са предварителните и препоръчителните условия за достъп до пазара на земеделски и хранителни продукти, какви са предизвикателствата и очакванията за пазара на земеделски продукти, как българската наука може да допринесе за постигането на пазарни предимства. Във фокуса на дискусиите бяха и ползите от защитените права за интелектуална собственост при пазарната реализация на хранителните продукти, основните канали за дистрибуция и структура на веригите за доставки, възможностите и ограниченията за директни доставки на фермерски продукти и ползите от пазарните мерки и подкрепата за организациите на производителите.

Галерия снимки от Предизвикателствата пред достъпа до пазара за българските производители по агрох ...