Девета конференция на Мрежата за монетарна история на Югоизточна Европа „Изследване на Югоизточна Европа в историческа и сравнителна перспектива“

четвъртък, 09 октомври 2014 14:53

Деветата конференция на Мрежата за монетарна история на Югоизточна Европа „Изследване на Югоизточна Европа в историческа и сравнителна перспектива“ събра учени и експерти в голямата конферентна зала на университета. Двудневният форум е организиран с подкрепата на УНСС, Българската народна банка и Българската банка за развитие.

Отляво надясно: проф. д-р Михалис Псалидопулос, Атински университет, Гърция, проф. д.ик.н. Николай Неновски, Университет в Амиен, Франция, проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, Димитър Костов, подуправител на БНБ, Иван Христов, изпълнителен директор на Българска банка за развитие, Димитър Митев, Българска банка за развитие 

Това събитие е поредното автентично доказателство за благородната симбиоза между науката и практиката, отбеляза в приветствието си ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. Той изрази убеденост, че докладите, изказванията, констатациите, които ще направят участниците и гостите, ще бъдат изключително полезен принос в изследването на тази много актуална и важна проблематика. Ректорът подчерта също, че в програмата на форума се предвижда разискването както на фундаментални проблеми, свързани с глобалната икономическа криза и битката на икономическите идеи, компромисът между капитализма и демокрацията в историческа перспектива, фискалната консолидация като инструмент за борба с кризата, еволюцията на паричните пазари и паричната политика, така и много конкретни въпроси, базирани върху емпиричния опит на страни от региона като България, Албания, бивша Югославия и др. Аргументираните констатации, значимите изводи, перспективите и тенденциите в бъдещото развитие на Югоизточна Европа ще са огромно изследователско предизвикателство, категоричен бе проф. Статев.

Участници в конференцията

Ректорът огласи пред аудиторията предложението да се сложи началото на нова традиция - УНСС да бъде домакин на всички форуми на Мрежата за монетарна история на Югоизточна Европа, които се провеждат в България. Имате нашата подкрепа и готовност за сътрудничество, подчерта той.

Проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на проф. д.ик.н. Николай Неновски, преподавател в Университета в Амиен, Франция, и в УНСС, възпоменателен медал  „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“. Отличието му се дава за значителен принос в областта на научните изследвания, изграждане доброто име на УНСС и преданост към академичните традиции.

Проф. Неновски прие с благодарност наградата и подчерта, че тя ще го мотивира и занапред да работи за авторитета на УНСС. 

Проф. Статев връчва отличието на проф. Неновски

От името на Българската народна банка нейният подуправител Димитър Костов изрази задоволство, че срещата на Мрежата за монетарна история на Югоизточна Европа се провежда в София и неин домакин е УНСС. Радвам се, че БНБ подкрепи тази конференция точно в годината, в която се навършват 135 години от основаването й, посочи той. Димитър Костов благодари на университета за гостоприемството и съобщи, че се подготвя специално издание с резултатите от форумите на Мрежата. 

Димитър Костов приветства участниците в конференцията
В голямата конферентна зала

Иван Христов, член на УС и изпълнителен директор на Българска банка за развитие, пожела успех и ползотворна работа на конференцията.

В работата на двудневния форум са включени доклади по ключови проблеми, свързани с глобалната икономическа криза и битката на икономическите идеи, ролята на банките за развитие в Югоизточна Европа, развитието на българската банкова система, кредитоспособността на предприемачите в Европа, компромиса между капитализма и демокрацията в историческа перспектива, фискалната консолидация като инструмент за борба в кризата и др.

Конференцията продължава и днес - 10 октомври.

 

 

 

 

 

Галерия снимки от Девета конференция на Мрежата за монетарна история на Югоизточна Европа „Изследв ...