Международна конференция „Западните Балкани и Европейският съюз. Поуки от последното разширяване на ЕС и предизвикателствата пред бъдещата интеграция“

сряда, 08 октомври 2014 14:02

Международна конференция „Западните Балкани и Европейският съюз. Поуки от последното разширяване на ЕС и предизвикателствата пред бъдещата интеграция“ се проведе в университета. На откриването на форума присъстваха ректорът на УНСС проф. Стати Статев; проф. Ксавие Рише, Университет "Сорбона", Париж, координатор на проекта ВALKINT; доц. Петър Чобанов, бивш министър на финансите, преподавател в УНСС; проф. Веселин Минчев от Института за икономически изследвания при БАН; проф. Николай Неновски от  Университета в Амиен, Франция. В работата на конференцията участваха учени от водещи университети във Франция, Италия, Румъния, Унгария, Сърбия, Македония, САЩ и Албания.

През годините УНСС се утвърди като естествен притегателен център за провеждането на значими национални и международни прояви, като авторитетна академична институция, отворена за научни дискусии, за идеи и срещи по ключови проблеми. Затова е напълно естествено да бъде гостоприемен домакин на днешния престижен форум, посочи в приветствието си ректорът проф. Статев. Той подчерта, че международната конференция в известен смисъл е и продължение на почти вековната традиция на университета и цитира основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев, който определя като „важна особеност“ на новото висше училище установяването на „академична връзка и взаимно опознаване и изучаване на балканските страни“. Предвидени са също поканата на „вещи лица и преподаватели“ и „уреждането на една обширна библиотека по балканознание“.

От дясно на ляво: проф. Ксавие Рише, проф. Николай Неновски, проф. Стати Статев, доц. Петър Чобанов, проф. Веселин Минчев, проф. Ганчо Ганчев, декан на Стопанския факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград 

Ректорът определи като изключително компетентно представителството и актуалността на въпросите, които ще бъдат разисквани на конференцията. Те ще бъдат изключително полезни не само за изследователите на тази проблематика, но и за държавните институции, бизнеса, неправителствените организации, експертите, изтъкна проф. Статев. Той изрази убеденост, че на форума ще се родят много ценни идеи, ще се проведат съдържателни дискусии, ще се направят фундаментални изводи, които ще бъдат важен изследователски принос в тази област. Проф. Статев напомни и думите на Робер Шуман, един от бащите за обединението на стария континент, които днес звучат още по-актуално: „Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност“.

В голямата конферентна зала при откриването на форума

Проф. Статев поздрави организаторите и участниците за подбора на темите, които имат ключово значение за Западните Балкани и Европейския съюз. Той се спря на широкия спектър от разисквани проблеми: от икономическия растеж и чуждестранните инвестиции, малцинствата и балканския национализъм до последиците от кризата в Украйна и регионалната енергийна сигурност.

Проф. Стати Статев (в средата) поздравява участниците в конференцията

Привилегия е да участвам в тази конференцията, посочи в приветствието си доц. Петър Чобанов. Той оцени важността на темата и факта, че в процеса на интеграция страната ни е натрупала значителен опит. Голямо предизвикателство е анализирането на актуалните проблеми, включени в програмата, те са важни както за икономиката и  управлението, така и за макроикономическата платформа, геополитиката и стратегиите. Трябва да се опитаме да намерим правилните решения, да набележим и задачи за бъдещи изследвания, подчерта доц. Чобанов.

Позитивни очаквания от работата на конференцията изрази и проф. Веселин Минчев от Института за икономически изследвания при БАН. Трябва да формулираме и анализираме новите въпроси и старите отговори и да намерим възможност да продължим напред, посочи той.

В работата на конференцията участваха и заместник-ректори на УНСС

Благодаря на организаторите на това събитие. Това е първата конференция в рамките на проект ВALKINT, която ще бъде последвана от още две, а заключителният форум ще се проведе през септември 2015 г. в Париж. Ще организираме и публикации от тях в български, сръбски и гръцки издания, даде информация за предстоящите събития проф. Ксавие Рише.

Основното предизвикателство е дали Европейският съюз има позитивно влияние върху Балканите, подчерта проф. Николай Неновски от Университата в Амиен, Франция. Той изрази убеденост, че участниците в конференцията ще дадат своите експертни прогнози. Проф. Неновски благодари на проф. Рише за избора на УНСС за домакин на първата среща и на проф. Стати Статев за гостоприемството.

Участници в международната конференция

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, извънреден и пълномощен посланик на Франция в България, участва в работата на конференцията и изнесе доклад на тема: „Бъдещето на Балканите“.

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан (вляво) и проф. Стати Статев

Конференцията се проведе в голямата и малката конферентна зала на университета. В първия панел бяха селектирани докладите и дискусиите по „Икономика и управление“, във втория  - "Макроикономически показатели и институционална среда", в третия се разглеждаха темите, свързани с геополитика и стратегии.

Галерия снимки от Международна конференция „Западните Балкани и Европейският съюз. Поуки от послед ...