Шеста международна конференция „Предприемачески/управленски иновативни стратегии и поведение в глобална мултикултурна среда”

петък, 19 септември 2014 10:28

С голям успех бе проведена шестата международна конференция по предприемачество, организирана от Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството (БАРМП), катедра „Предприемачество“ и Института за развитие на предприемачеството (ИРП) при УНСС, в партньорство с Европейския съвет по малък бизнес и предприемачество (ECSB). Тазгодишното издание на конференцията под наименованието „Предприемачески/управленски иновативни стратегии и поведение в глобална мултикултурна среда” обедини участници от 16 страни от Европа, САЩ, Бразилия, Аржентина, сред които световни имена в професионалната област. Форумът се проведе в хотел „Феста Панорама“ в Несебър.

Сред гостите на конференцията бяха посланикът на Република Казахстан Н.Пр. Темиртай Избастин, който посочи приоритетните и перспективните области за предприемаческа дейност в Казахстан; Кирил Григоров, управител на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия към Столична община, който представи дейността на фонда; Лидия Станкова, директор на Областната дирекция по земеделие – Бургас, която акцентира върху икономическите и бизнес възможности на област Бургас; представители на Банка ДСК и Общинска банка, подкрепили финансово конференцията. 

При откриването на конференцията. Отляво надясно: Н.Пр. Темиртай Избастин,  проф. Кирил Тодоров,  проф. Робърт Д. Хисрич,  проф. Кен ОНийл.

На форума бяха представени и обсъдени ключови доклади на водещи професионалисти – проф. Кен О’Нийл, почетен професор на Университета на Ълстър, експрезидент на Международния съвет за малък бизнес (ICSB), първи носител на наградата на британската кралица за цялостен принос в обучението по предприемачество от Университета на Ълстър, Северна Ирландия, проф. Кирил Тодоров, председател на УС на Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството (БАРМП), вицепрезидент за България на Европейския съвет за малък бизнес и предприемачество (ECSB), ръководител на катедра „Предприемачество“ и директор на Института за развитие на предприемачеството при УНСС, проф. Робърт Хисрич, директор на Центъра за глобално предприемачество, Училище за глобален мениджмънт „Тъндърбърд“,  Аризона, САЩ, проф. Дейвид Смолбоун от Кингстън университет, Великобритания, експрезидент на ECSB и ICSB.

Участниците в пленарната сесия на конференцията

За пръв път в традиционния форум участваха и студенти от нашия университет, членове на Клуба на младия и иновативен предприемач, които представиха доклад и активно се включиха в дискусиите. Разширен бе и международният обхват на конференцията, като освен участници от Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия, Финландия, Унгария, Чехия, Румъния, Сърбия, и др., в работата се включиха млади изследователи от Аржентина и Бразилия.

Студенти от УНСС, членове на Клуба на младия и иновативен предприемач

На кръглата маса, посветена на връзките между университетите и практическия свят на предприемачите, освен модераторите проф. Хисрич и проф. О’Нийл, своя принос дадоха високотехнологичният предприемач от Силициевата долина Джоузеф Афхолтър, който умело съчетава предприемаческата си дейност с преподаването на предприемачество в родния си щат Мичиган, и младият иновативен предприемач Ивелин Иванов от България, кандидат-докторант от УНСС.

Проф. Робърт Д. Хисрич (вляво) и проф. Кен ОНийл

 

Марк Потс, преподавател и консултант (Мичиган), Джоузеф Афхолтър, иновативен предприемач (Калифорния) и Паоло Зарамела, консултант (Италия) в дискусия за бизнес средата за иновативните фирми 

Наградата за най-добър доклад и представяне (1000 евро) получи зам.-директорът на бизнес училището на Парижката търговско-индустриална камара д-р Рено Редиен-Коло. Той бе отличен за изследването си, посветено на процесите на избор на предприемачески модели за подражание.

Проф. Кирил Тодоров, председател на Организационния комитет на конференцията, връчва наградата за най-добър доклад и представяне на д-р Рено Редиен-Коло

Както на предишните пет конференции, освен реферираните публикации в сборника с доклади от конференцията, избрани доклади ще бъдат публикувани в международните списания International Review of Entrepreneurship (IRE) и International Journal of Management Science and Information Technology (IJMSIT), които са със значим импакт фактор.

Предстоят и други важни форуми от областта на предприемачеството. На 7 октомври от 17.00 ч. в голямата конферентна зала на УНСС ще се проведе среща-дискусия с проф. Робърт Хисрич, а на 9 октомври от 10.00 ч. в зала „Тържествена“ – лекция-дискусия с г-жа Мади Шарма, известен международен предприемач, член на Европейския икономически и социален комитет. На 8 октомври в хотел „Радисън“ ще се проведе семинар за български предприемачи и мениджъри с лектори проф. Хисрич, г-жа Шарма и д-р Петра Ерсег, Германия, Фраунхофер институт – водещият институт за иновации в Европа.

 

 

 

Галерия снимки от Шеста международна конференция „Предприемачески/управленски иновативни стратегии ...