Тържествено беше открита новата академична учебна година

вторник, 16 септември 2014 8:19

С националния, европейския и студентския химн "Gaudeamus igitur" започна  тържествената церемония по откриването на 94-ата академична година. На президиума заеха местата си ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, министър-председателят проф. д-р Георги Близнашки, проф. д-р Стоян Стоянов, председател на Общото събрание, и Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет. На тържеството в аула „Максима“ присъстваха академичното ръководство, преподаватели, студенти, служители и гости.

Отляво надясно: проф. Стоян Стоянов, проф. Георги Близнашки, проф. Стати Статев, Антоан Шотаров

Ректорът приветства премиера с „Добре дошли“ в най-старото, най-авторитетното и най-голямото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа. Той напомни, че проф. Близнашки е „един от нас“, защото е дългогодишен университетски преподавател, изтъкнат изследовател, авторитетен конституционалист и виден представител на българската академична общност.

Ректорът открива новата учебна година

Проф. Статев изтъкна, че изминалата учебна година е поредната успешна за УНСС, въпреки изпитанията и трудностите. Много са постиженията в учебната и научноизследователската дейност, много са високите резултати в изпълнението на национални и международни проекти, посочи той и открои, че интересът към университета продължава да расте. Въпреки демографския срив и драстично намаляващия брой на завършващите средно образование, за поредна година УНСС запълни всички места по плановия прием на около 4200 първокурсници. „Задружните усилия, безкористната всеотдайност и истинската съпричастност на всички членове на голямото ни академично семейство в продължение на години утвърдиха УНСС като безспорен лидер в българското и европейското образователно и изследователско пространство, като университет, който от основаването си през 1920 г. досега създава националния елит“, посочи проф. Статев. Близо 87 на сто от випускниците на университета, по данни на НСИ, веднага след дипломирането си започват работа по специалността. Възпитаници и преподаватели на УНСС са на ключови позиции в държавната и местната администрация, в бизнеса. Възпитаничката и преподавателка в нашия университет доц. д-р Кристалина Георгиева преди дни бе избрана за зам.-председател на Европейската комисия с важните ресори „Бюджет“ и „Човешки ресурси“.

Първокурсниците в аула "Максима"

Ректорът пожела на първокурсниците да бъдат последователни и амбициозни, да усвояват знанията със страст и трудолюбие, да се отнасят с уважение към своите преподаватели, да участват активно в богатия и многолик живот на университета.  

Проф. Статев поздрави и преподавателите, без чиито безкористни професионални усилия и служенето на каузата на УНСС успехите не биха били възможни. С пожелания за успешна работа той се обърна и към служителите на университета.

Истинският просперитет на обществото се гради от специалисти със силна гражданска позиция, изтъкна в приветственото си слово премиерът проф. Близнашки. Той напомни, че УНСС е най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа. Университетът продължава изконните традиции на българския дух, знанията в областта на стопанските, финансовите, административните и обществените науки са предпоставка за реална конкурентоспособност и достойна интеграция в европейското и световното икономическо пространство, категоричен бе министър-председателят. Той определи студентите като „щастливци“, защото са обучавани от високо ерудирани преподаватели и доказани учени с национално и международно признание. Те са не само безспорни научни авторитети, но и видни общественици и държавници, посочи проф. Близнашки. „Действията на вашите преподаватели могат да се отнесат към думите на Сенека: „Трябва да живееш за другите, ако искаш да живееш за себе си“, каза премиерът.

Премиерът проф. Близнашки

Една от целите на УНСС е да формира високообразовани личности, отговарящи на стандартите за висок професионализъм в условията на новото време – времето на знанията и информацията, посочи проф. Близнашки. Той изтъкна един от многобройните успехи на УНСС – на възпитаниците по право, спечелили наградата за най-добри писмени защити на състезанието във Вашингтон, и го определи като безпрецедентен. „За да пребъде нашето модерно общество, всички ние трябва да споделяме общи ценности и да се придържаме към едни и същи правила, а когато някой се отклонява от тях – да се борим заедно срещу корупцията и покварата“, призова министър-председателят.

В УНСС научих, че знанието ни дава сила, изтъкна в приветствието си Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет.Той напомни на първокурсниците, че ключът към успеха е силен дух, мотивация и себераздаване.

Деница Милева, първокурсничката, приета с максимален бал от кандидатстудентските изпити в поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“, сподели, че е чест да учи в най-престижния университет в страната. Ученето е като гребане срещу течението, затова не спирайте да гребете напред, обърна се тя към своите колеги в залата.  

Антоан Шотаров пожелава на първокурсниците успех

 

Отличничката Деница Милева

В „Златната книга“ на университета, съхранила през годините пожеланията на най-значими личности, премиерът написа: Когато преди 135 години се създава Търновската конституция, а националността на държавата се възражда за нов икономически живот, нашите бащи-учредители полагат основите на открито и демократично гражданско общество, в което всички граждани са свободни и равни помежду си. Оттогава насетне тръгва традицията образованието да се разглежда като естествен критерий за успех в живота, а не произходът или богатството.

Ето защо българинът дава мило и драго да изучи децата си, за да може те да постигнат нещо повече от самия него в живота. Едно такова общество по общо правило е развиващо се динамично, но в него понякога се случва – какъвто е нашият случай – никой да не си знае мястото.

За да пребъде то (нашето модерно общество) всички ние трябва да споделяме общи ценности и да се придържаме към едни и същи правила, а когато някой се отклонява от тях  -  да се борим заедно срещу корупцията и покварата.

Затова, млади хора, бъдете учени, дръзки и ученолюбиви – „гладни за знания“ (както казва Стив Джобс), а също така и „ранобудни“, когато се налага.

Да ни е честита новата 2014-2015 учебна година!“

Ректорът показва „Златната книга“ на университета

Проф. Статев връчи на министър-председателя статуетка на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на университета.

Статуетка за проф. Близнашки

Проф. Статев и проф. Близнашки връчиха почетни грамоти на членовете на отбора на УНСС, спечелил наградата Dillard за най-добри писмени защити на JESSUP 2014. Това е безпрецедентен успех – най-големият за България – в най-престижното и най-старото състезание по международно право в света, изтъкнаха ректорът и премиерът. "Бихме Харвард на техен терен", посочи проф. Статев. Нашите студенти Виктория Дочева, Екатерина Димитрушева, Ивайло Димитров, Красимира Игнатова, Траян Косев се състезаваха със стотици свои колеги от най-престижните правни факултети в света. Грамоти получиха и техните треньори Виктор Серафимов и Инна Учкунова от Сдружението за международни състезания по право.

Почетни грамоти за треньорите и членовете на отбора по право

След официалната церемония ректорът и премиерът положиха венци пред паметника на основателя и първи ректор на университета проф. Стефан Бобчев.

Пред паметника на проф. Бобчев

След тържеството 4179-те първокурсници се срещнаха с ръководствата на факултетите.
Тържествената церемония по откриването на новата учебна година бе излъчвана директно в интернет.

Галерия снимки от Тържествено беше открита новата академична учебна година ...