Среща-разговор с Н.Пр. Джонатан Алън, извънреден и пълномощен посланик на Великобритания в България

вторник, 20 май 2014 15:16

Среща-разговор с Н.Пр. Джонатан Алън, извънреден и пълномощен посланик на Великобритания в България, се проведе в университета. На събитието в голямата конферентна зала присъстваха  ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, заместник-ректори, декани на факултети, ръководители на катедри, преподаватели, студенти.

Отляво надясно: проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор, ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, Н.Пр. Джонатан Алън, проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев приветства госта и изтъкна впечатляващи факти от биографията му. Той подчерта връзката между УНСС и британски университети и открои съвместната магистърска програма по “Европейски бизнес и финанси” с университета Нотингам Трент, в родния град на посланик Алън. Много от нашите студенти по тази програма са сред най-добрите и в британския университет, посочи проф. Статев. Ректорът изтъкна също, че в УНСС се изучават десет бакалавърски програми на английски език, а през последните години нараства взаимният обмен на студенти от Великобритания и България. Той изрази убеденост, че развитието на сътрудничеството с образователните институции на Великобритания и с посолството у нас ще продължи успешно и занапред.

В голямата конферентна зала

Проф. Статев подари на посланик Алън факсимиле от писмо до проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на университета, писано през октомври 1923 г. от училището по славянски науки към Кралския колеж на Лондонския университет. В него академичното ръководство благодари на проф. Бобчев за съгласието му да бъде обявен за член-кореспондент на Лондонския университет. Красноречив е и фактът, че през 1931 г. професорът по международно право Л. Бриърли от Оксфордския университет и Сидни Уотърлоу са били наши гости и английският професор е изнесъл в университета лекция на тема: „Обединените нации като фактор в международните отношения“, припомни проф. Статев.

Ректорът връчи на Н.Пр. Джонатан Алън възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимката долу).

Време е за повдигане на духа и аз съм сигурен, че вашите професори ще ви помогнат за това, обърна се към студентите в залата посланикът. Той изтъкна, че образованието е изключително важно, защото „знанията са най-ценното, което никой не може да ви отнеме“. Развивайте критичното си мислене, за да вървите напред и да правите планове и стратегии, каза още посланикът. Действайте повече, необходимо е реално да се променят нещата към по-добро. Покажете и на най-големите скептици, че можете да превърнете света в наистина хубаво място за живеене.

България разполага с прекрасни хора и природни дадености, има огромни възможности, посочи също посланикът и изтъкна, че трябва да се слуша и говори истината. Не спирайте да я изричате, да питате, да мислите критично, защото така се върви напред, обобщи Н.Пр. Алън.

Ректорът и посланикът

В Златната книга на УНСС Н.Пр. Джонатан Алън написа: „Голяма чест и удоволствие за мен е да бъда първият британски посланик, писал в книгата на университета. Чест и удоволствие е също възможността да поздравя завършващите студенти от випуск 2014! Успех на всички! Моето послание към тях днес е да ценят образованието си, да мислят критично и да направят нещо истински полезно със своите знания.  Всички трябва да сме готови винаги да говорим истината!“

Н.Пр. Джонатан Алън прочете своето послание в Златната книга на УНСС

Студентите в залата зададоха въпроси към посланика. Те се интересуваха от необходимите качества, които трябва да притежава дипломатът, оценката за развитието на българската икономика и др.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев и извънредният и пълномощен посланик на Великобритания у нас Н.Пр. Джонатан Алън поднесоха цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на УНСС.

Пред паметника на основателя и първи ректор на университета проф. Бобчев

Джонатан Алън заема поста извънреден и пълномощен посланик на Великобритания у нас  през февруари 2012 г.  Преди това е бил е директор на департамент „Източна Африка и регион на Големите езера” към Министерството на външните работи на Обединеното кралство (2009-2011 г.), работил е като началник на отдел "Анализи, информация и комуникация" в Службата по сигурност и  антитероризъм  (2007-2009 г.), бил е зам.-директор на департамент "Международни отношения" (2006-2007 г.), отговарящ за влизането на България и Румъния в ЕС, работил е в  Постоянното представителство на Обединеното кралство към ЕС в Брюксел като говорител по време на британското председателство на ЕС през 2005 г. и др.

Галерия снимки от Среща-разговор с Н.Пр. Джонатан Алън, извънреден и пълномощен посланик на Велико ...