Среща-дискусия със Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието

петък, 11 април 2014 9:31

Зинаида Златанова, заместник министър-председател и министър на правосъдието, изнесе в университета публична лекция на тема:  "Реформите в съдебната система и необходимите промени в сферата на наказателната политика на Република България". На събитието в зала „Тържествена“ присъстваха  студенти по право от УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и Варненския свободен университет. Срещата-дискусия бе организирана от Обединението за юридическо развитие „Темида“ и в нея участваха и проф. д-р Христина Балабанова, декан на Юридическия факултет, Диана Вакарелска, директор на дирекция „Правосъдие“, и Мария Филипова, експерт в Министерството на правосъдието.

Зинаида Златанова (в средата) с Диана Вакарелска и Мария Филипова от своя екип. Вляво: представителите на "Темида" Васил Василев и Димитър Янев.

Зинаида Златанова посочи, че поканата да гостува в УНСС е най-добрата, която е получавала и с огромна радост е дошла тук. "Много важно за мен бе в началото на мандата категорично да направим разделителната линия, да направим разделението на властите", посочи в лекцията си министърът. Тя подчерта, че вече няма никакви признаци за намеса в работата на досъдебната система, напомни, че страната ни е в мониторинг и бе категорична, че времената, в които промените се налагаха отвън, безвъзвратно са отминали.

Вицепремиерът се спря и на т.нар. електронно правосъдие и подчерта, че крайната му цел е, освен на хартия, да може да се разчита и на дигиталното съдържание. Смисълът на дигитализирането е да бъде подобрена прозрачността при общо електронно управление на съдебната система. То включва случайно разпределение на делата, общи деловодни системи, достъпни услуги за самите граждани, а крайната идея е дори да се внасят електронни жалби в съда.

По време на срещата в зала "Тържествена"

Студентите по право в България в момента са около 11 500, посочи Златанова. Тя заяви, че се обсъжда идеята теоретико-практическият изпит за правоспособност да е с оценяване по шестобалната система. Според нея това ще даде индикация за качеството на обучение в различните факултети.  Сред идеите е уеднаквяването на изискванията за държавните изпити, предхождащи изпита за правоспособност. "Това също е тема, по която трябва да се работи с МОН и отделните факултети". Златанова изрази увереност, че студентите по право са убедени в истината за правосъдната система като последен пазител на върховенството на закона в  правовата държава.

Зинаида Златанова

Студентите зададоха въпроси, свързани с разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари, парите за съдебната власт и за наказателната политика. Като процент от БВП България отделя най-много пари за съдебната система, цитира изследване Зинаида Златанова. Това означава, че ние като общество сме отделили максимума, който можем, за съдебна система, каза тя и припомни, че е призовала членовете на ВСС за разбиране относно разходите за заплати.

Преди лекцията си пред студентите Зинаида Златанова се срещна и разговаря с ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

Ректорът връчи на Зинаида Златанова кристален куб с гравирана в него фигура на паметника на проф. Стефан Бобчев - основател и първи ректор на УНСС

Галерия снимки от Среща-дискусия със Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието ...