Приложението на полиграфските изследвания в корпоративната и националната сигурност

четвъртък, 03 април 2014 13:22

Катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС организираха публична лекция на тема: „Приложение на полиграфските изследвания в корпоративната и националната сигурност“. Гост-лектор бе Тодор Тодоров, управител на фирма „ASSESS“. Фирмата е специализирана в областта на сигурността при човешкия фактор и предлага широк диапазон от психологически услуги, индивидуални и групови обучения.

Проф. Димитър Димитров (вдясно) и лекторът Тодор Тодоров

Тази публична лекция е четвъртата за семестъра, съобщи проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“. Той изтъкна, че стремежът е да се канят специалисти, които демонстрират най-доброто в практиката.

Тодор Тодоров, криминален психолог с 14-годишен стаж, коментира пред студентите употребата на полиграфа и приложението му в националната и корпоративната сигурност. Лекторът се спря на проблемите за детекцията на лъжата, валидността на резултатите при съвременния полиграф (над 97%), разкриването на измами, полиграфското изследване при кандидатите за работа, корупционните прояви и др.  Полиграфската процедура е особено ефективна при установяване на финансови или други материални липси, тъй като чрез вътрешна проверка, бързо, лесно и дискретно може да се установи степента на съпричастност на служителите, посочи Тодоров. Така се избягват и действия, които биха уронили престижа на организацията, като погрешни обвинения, изтичане на информация и др. Основната функция на метода, при въвеждането му като превантивна практика, е намаляване на риска от нелоялно поведение и злоупотреби, които могат да доведат до големи материални и финансови загуби за работодателя.

В голямата конферентна зала

С демонстрация бяха показани какви са възможностите и етапите при работата с полиграфа.

По време на демонстрацията

Галерия снимки от Приложението на полиграфските изследвания в корпоративната и националната сигурн ...