Френският посланик в България говори пред студентите

понеделник, 24 март 2014 15:58

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, изнесе публична лекция пред студенти от специалност "Международни отношения" в университета на тема "Какво е да си европеец?". Срещата бе организирана от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО).

Приветствие към госта от името на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев направи проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор на университета.  Тя изтъкна, че САИМО организира срещата по повод предстоящия Ден на Европа, а лекцията позволява обсъждането на широк спектър от теми, отнасящи се до Европа и Европейския съюз.

Отдясно наляво: Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, Елизабет Божинова, председател на УС на САИМО, проф. Веселка Павлова, Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет

Проф. д-р Веселка Павлова връчи на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ от името на проф. д.ик.н. Стати Статев с пожелание за по-нататъшно ползотворно сътрудничество.

Проф. Павлова връчва възпоменателния медал на френския посланик

Чест и удоволствие е да посрещнем френския посланик, приветства гост-лектора и проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“. Тя увери Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, че в университета има много приятели на Франция, студенти, които се обучават на френски език, съвместна магистърска програма между УНСС и френски университет (Universite du littoral Cote D`Opale (ULCO), както и пребиваващи по програма Еразъм френски студенти.

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, проф. Антоанета Василева (вдясно) и Елизабет Божинова

Има ли обективна дефиниция, с която да определим Европа?, зададе риторичен въпрос лекторът и в отговор характеризира стария континент от географска гледна точка, по народностен принцип и на базата на историята и културното влияние, като посочи, че всичко това не е достатъчно, за да се регламентират границите на Европа. Посланикът направи и кратък преглед в създаването, развитието и разширяването на Европейския съюз. Той се спря и на глобализацията като на неизбежен процес, говори за енергийната независимост и интересите на ЕС в дългосрочен план. Моята страна има нужда от вашата за обединение в европейските интереси, както и вашата страна има нужда от другите европейски партньори, посочи посланикът.

Присъстващите на лекцията в голямата конферентна зала

Присъстващите в голямата конферентна зала зададоха въпроси към  Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, свързани със ситуацията в Украйна, предстоящите европейски избори, ЕС и запазването на националната идентичност и др.

 

Галерия снимки от Френският посланик в България говори пред студентите  ...