Критичната 2014 г. в академична публична лекция на проф. д.с.н. Михаил Мирчев

петък, 21 март 2014 11:19

Голямата конферентна зала събра десетки представители на академичната общност, социолози, общественици, експерти, дипломати и студенти на публичната лекция на проф. д.с.н. Михаил Мирчев. Преподавателят в катедра „Политология“ и председател на Българската социологическа асоциация (БСА) говори на тема: „Критичната 2014: изборите и обществото на България в цикъла на световната криза 2008-2014“. Събитието бе организирано от катедрите „Икономическа социология“ и „Политология“.

Доц. д-р Андрей Нончев (вляво), ръководител на катедра "Икономическа социология", открива лекцията. Вдясно от него: проф. д.с.н. Михаил Мирчев и проф.  д-р Георги Янков, ръководител на катедра "Политология"

"Живеем в турболентно време с ново историческо пренареждане. От нас се очакват обобщаващи анализи и системно-обосновани прогнози", посочи проф. Мирчев.

Лекторът коментира кризата на обществената система като цяло и модела за глобализиране на света. Той цитира Франсис Фукуяма за дискредитацията на неолибералния модел в съвременния свят, позова се на Збигнев Бжежински, Джоузеф Стиглиц, Пол Кругман, Ноам Чомски, Наоми Клайн, спря се на макроикономическите модели за обществото като динамична система и др. „Световната криза от 2007-2008 г. не е просто икономическа, а засегна цялата структура на обществото“, акцентира проф. Мирчев.

Присъстващите в голямата конферентна зала

Известният социолог говори за ситуацията в Украйна и новия световен ред след Крим, позиционирането на Европа, геостратегическия сблъсък САЩ-Русия. Проф. Мирчев отчете критичните степени на социална поляризация и не пропусна да отбележи новата вълна на популизъм в Европа и България.

Лекторът коментира и въпроса за демократичността на нашата демокрация, нейното превръщане във фасадна, спря се на необходимостта от елити и гражданска маса. Чрез диаграми той очерта стратификационния профил на населението в България.

Проф. д.с.н. Михаил Мирчев

В третата част от академичното си слово социологът даде прогнози за предстоящите евроизбори на 25 май. Данните, които представи, бяха обобщени от няколко проучвания и приведени към числата на реалните избиратели.

Галерия снимки от Критичната 2014 г. в академична публична лекция на проф. д.с.н. Михаил Мирчев ...