Среща-дискусия с посланика на Мароко

сряда, 11 декември 2013 15:53

Среща-дискусия с Н.Пр. Латифа Ахарбаш, посланик на Кралство Мароко в България, се проведе в голямата конферентна зала на университета. На събитието, организирано от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), присъстваха студенти и преподаватели.

Н.Пр. Латифа Ахарбаш говори на тема „Пътят на Мароко: еволюция, а не революция”. Тя се спря на икономическата стабилност на северноафриканската държава, коментира позитивните страни на т. нар. Арабска пролет в региона, като направи преглед на сложната икономическа и социална ситуация в Тунис, Либия и Египет. Посланик Ахарбаш открои спецификите в историческото развитие на Мароко, изтъкна, че това е „страна на отвореността“ с традиционна многопартийност, за разлика от много други африкански държави. Не сме част от Арабската пролет днес, направихме тези промени преди много години, посочи посланикът. Имаме много силни институции и монархия, която обединява различни политически участници – от крайно леви до много десни. И много активно гражданско общество.

Н.Пр. Латифа Ахарбаш (вдясно) по време на срещата

Посланик Ахарбаш изтъкна също, че стремежът на най-напредналата северноафриканска държава Мароко е да се доближи максимално до европейските стандарти на живот. Като представител на академичната и културната общност тя смята, че едно от най-големите предимства на страната й е правото на различност – включително културна и религиозна.

В голямата конферентна зала

Н. Пр. Латифа Ахарбаш бе назначена за извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Р България и Р Македония в началото на март 2013 г.  Преди да заеме този пост, близо пет години, е била държавен секретар по международните отношения и сътрудничество в предишното правителство на северноафриканската държава. Била е генерален директор на Мароканското обществено радио, директор на Висшия институт за информация и комуникация. Работила е като преподавател в Университета по право, икономика и социални науки в Париж. Била е консултант по комуникации и журналистически практики на няколко международни компании. Н.Пр.Латифа  Ахарбаш е съавтор на две книги за ролята на жените в медиите и в политиката.

 

Галерия снимки от Среща-дискусия с посланика на Мароко ...