Младежки икономически форум 2013

четвъртък, 28 ноември 2013 14:29

Младежки икономически форум 2013 „Стартирай бизнес в България“, организиран от Студентския съвет, бе открит тържествено в аула „Максима“ на 26 ноември. На официалното откриване на тридневния форум присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, министърът на финансите доц. д-р Петър Чобанов, министърът на инвестиционното проектиране проф. д-р арх. Иван Данов, зам.-ректорът по научноизследователската дейност проф. д-р Валентин Гоев, много студенти.

В аула „Максима“

За нас, студентите, най-важното е да получаваме знания и да ги реализираме, открои основните цели на форума Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет. С подобни значими събития имаме възможност да разширим знанията си и хоризонтите за приложението им, обобщи студентският лидер.

"Пред вас са двама знакови министри от най-академичното правителство, което България някога е имала", обърна се към младежката аудитория ректорът на УНСС проф. Стати Статев. Кой е експерт, ако не този, който се е доказал в науката, представи той  проф. д-р Иван Данов и доц. д-р Петър Чобанов, които по думите му са отклонили други участия и ангажименти, за да присъстват на най-големия младежки икономически форум в страната. Бъдете безкомпромисни и и не ги жалете с въпроси; те са доказали, че знаят отговорите, каза още ректорът и изрази увереност в значимостта и резултатността на събитието.

Проф. д.ик.н. Стати Статев Проф. д-р Иван Данов

В последните повече от 24 години строителството беше оставено на произвола на съдбата, а през това време станахме свидетели на две революции, изтъкна проф. д-р Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране. Той конкретизира, че процесът на аналогово проектиране вече е преминал към дигитално планиране, а втората революция е свързана с навлизането на пазарната икономика в строителството. В обосновката си министър Данов подчерта, че въвеждането на пазарната икономика в самото строителство дава възможност за равнопоставеност на всички участници в строителния процес и новата система ще въведе ясни критерии, ще даде възможност и на малките строителни предприятия за равностойни условия с големите фирми.

Без икономически растеж фискалната стабилност в средносрочен и дългосрочен план е невъзможна, акцентира в публичната си лекция доц. д-р Петър Чобанов, министър на финансите и преподавател  в УНСС. Министърът представи философията на бюджет 2014, конфигурирана върху търсенето на конкретни резултати, а именно рестартирането на икономиката и ускоряването на растежа. Само при работеща икономика можем да говорим за устойчивост, стабилност на публичните финанси и фискална дисциплина, посочи доц. Чобанов. „Това не означава, че се отказваме от фискалната стабилност, напротив тя продължава да бъде наша основна цел. Но трябва да положим усилия за възстановяване на бизнес средата, тъй като в последните години тя беше до голяма степен разрушена. И това може да се види в данните за чуждестранните инвестиции, а и като цяло в спадащата вътрешно-инвестиционна активност”, посочи още министър Чобанов. Той открои също, че с новия бюджет са създадени предпоставки за осигуряване на приоритетна национална подкрепа за секторните политики в областта на образованието, здравеопазването, социалните дейности и културата. Доц. д-р Петър Чобанов подчерта също, че фискалните параметри на бюджета за следващата година отразяват политиката на правителството, насочена към промяна по отношение на разпределението на публичните ресурси, извеждане на икономиката на страната по пътя на устойчив растеж, насърчаване на инвестициите и заетостта и осигуряване на нужната социална закрила за уязвимите слоеве на обществото.

Министърът на финансите доц. д-р Петър Чобанов по време на публичната му лекция

В края на миналата година вътрешните инвестиции са с 37% по-ниски от тези преди кризата, посочи също финансовият министър. Прогнозата ни е този спад да продължи и  затова тук са насочени основните ни усилия. За нас са важни както вътрешните, така и външните инвеститори и, разбира се, подкрепата за стартиращи предприятия. Затова първите ни стабилизационни мерки в началото на мандата бяха свързани с възстановяването на икономиката и възстановяването на бизнес средата чрез връщане на държавата като коректен и предсказуем партньор за бизнеса”, допълни доц. Чобанов. Той отговори и на многобройните въпроси, зададени му от присъстващите в залата, отнасящи се до плоския данък, необлагаемия минимум, младежките програми за заетост, нисколихвените кредити и др.

Въпроси от залата

В управлението и финансите на държавата трябва да има повече наука и по-малко политика, резюмира след лекцията проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност на университета. Той благодари за изчерпателното изложение на министъра на финансите доц. д-р Петър Чобанов. 

Проф. д-р Валентин Гоев (вдясно) благодари за изчерпателната лекция на министъра на финансите

През втория ден на форума участниците имаха възможност да дискутират по темата: „Банков сектор и инвестиции от чужбина“. Студентите в голямата конферентна зала проследиха лекциите на Калин Христов, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно”, и на Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. На двете презентации присъства и проф. д-р Огнян Симеонов, първи зам.-ректор на университета.

В голямата конферентна зала

Калин Христов очерта макроикономическата рамка и състоянието на икономиката в страната, както и условията за създаване на бизнес в България. Той определи основното влияние на банковата дейност върху бизнес средата, спря се на въздействието на инфлацията върху инвестиционните решения, гаранциите на фискалната политика, коментира въпроса за депозитите. Известният финансист „разигра“ банкови ситуации, направи сравнения със сродни институции в други държави и набеляза конкретни изходни позиции за започване на бизнес у нас.

Отдясно наляво: Виолина Маринова, Алекс Петков, секретар на Студентския съвет, Калин Христов, проф. д-р Огнян Симеонов

Виолина Маринова коментира практическите аспекти по темата, като на първо място подчерта, че банковата система в България е стабилна. Трудно е да се работи в условията на криза, изтъкна тя и аргументира заключенията и прогнозите си с факти. Тя цитира точни числа по усвояемостта на фондовете и акцентира над конкретните елементи, които са важни при кандидатстване за финансиране от банките. Маринова се спря и на факторите, които обуславят дейността на банките, сегмента малки и средни предприятия, новите продукти и програми. Опитваме се с всички средства, по всякакъв начин да предложим онова, което би било добро за клиента, за да се оживи икономиката, каза главният изпълнителен директор на банка ДСК.

Програмата от втория ден продължи с две паралелни обучения по темата „Стартирай бизнес с нулев бюджет“ и „Пътят за осъществяване на идеите ни“.

През третия ден на най-големия икономически младежки форум студентите в голямата конферентна зала чуха публичните лекции на проф. д-р инж. Николай Вълканов, председател на УС на  „Минстрой холдинг”, и на Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на Walltopia, на тема „Как се прави успешен бизнес“. На форума присъства и проф. д.ик.н.  Валентин Кисимов, зам.-ректор на университета.

Отляво надясно: проф. д.ик.н.Валентин Кисимов, Габриела Наскова от Студентския съвет, проф. д-р Николай Вълканов, Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет

Проф. Вълканов аргументира становището си, че в България има добри условия за развиване на бизнес. Той категоризира различните индустриални сектори, степенува възможностите за развитие и изтъкна, че за правенето на бизнес у нас има добра законова рамка и добър финансов ресурс. В подкрепа на тезата си проф. Бълканов открои банковата стабилност и възможностите, които дават европейските програми.    

Участници във форума

Ивайло Пенчев посочи чисто практически решения за успешното стартиране на собствен бизнес. Той напомни, че задачата е трудна и изтъкна,че успешни компании са тези, които преди всичко имат отношение към създавания от тях продукт.

Ивайло Пенчев (вдясно)

Над 500 студенти от УНСС и други университети взеха участие в тридневния форум. Официални партньори на събитието бяха списание „Мениджър“, Ембрио инкубатор, Web and events, Karoll, Enprom и телевизия Bulgarian Оn Аir.

Галерия снимки от Младежки икономически форум 2013 ...