Обучение на американски студенти в нашия университет

понеделник, 04 ноември 2013 14:16

Официално бе открито едноседмично обучение на американски студенти по публична администрация в нашия университет. То се осъществява на базата на Меморандума за сътрудничество между УНСС и Международния университет във Флорида, Маями, подписан през 2012 г. с цел насърчаване на международния академичен и научен обмен. В рамките на партньорството между двата университета, по предложение на катедра „Публична администрация и регионално развитие“, бе организирано и  обучението на американските студенти. На откриването му присъстваха проф. д-р Веселка Павлова, зам.-ректор на УНСС, доц. д-р Галина Младенова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Управление и администрация“, проф. д-р Христо Христов, ръководител на катедра „Публична администрация и регионално развитие“, както и лекторите по програмата проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, доц. д-р Матилда Александрова от катедра „Управление“, доц. д-р Светла Бонева от катедра „Международни икономически отношения“ и др. Специален гост на събитието бе проф. Алън Розенбаум, директор на Института за публично управление и обществено обслужване и професор по публична администрация в Международния университет на Флорида в Маями.

От ляво надясно: доц. д-р Поля Кацамунска, проф. Алън Розенбаум, проф. д-р Веселка Павлова, доц. д-р Галина Младенова и проф. д-р Христо Христов

Нашият университет има определена политика за насърчаване на международния обмен и пример за това е меморандумът между  УНСС и Международния университет във Флорида, изтъкна проф. д-р Веселка Павлова, заместник-ректор по обучението в ОКС "Магистър" и дистанционно обучение, при откриването на срещата.  Тя поздрави участниците от името на ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев и пожела на американските студенти успех при осъществяването на програмата, която ще бъде фокусирана върху проблемите на демократичния преход в България, публичните политики и административната реформа.

С „Добре дошли в България, София и най-добрия университет на страната ни“, приветства американските студенти доц. д-р Поля Кацамунска от катедра „Публична администрация и регионално развитие“. „Радвам, че сте сред нас и благодаря на тези, които направиха възможна тази среща - доц. д-р Поля Кацамунска и проф. Алън Розенбаум“, посочи доц. д-р Галина Младенова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Управление и администрация“. Тя изтъкна, че факултета е сред водещите в УНСС, най-желан от студентите и най-търсен от бизнеса.

Проф. д-р Димитър Димитров (вляво) и американските студенти

От името на катедра „Публична администрация и регионално развитие“ студентите приветства нейният ръководител проф. д-р Христо Христов. Той изтъкна, че катедрата има 25-годишна история, че броят на обучаваните студенти е около 1300 души годишно. Нека тези седем дни в университета и страната ни останат незабравими за вас, пожела той на американските студенти.

Благодаря за партньорството и за тази важна среща, каза проф. Алън Розенбаум, който представи колегите си от Международния университет на Флорида в Маями и петнадесетте студенти-магистри, които ще се обучават у нас. Вярвам, че ще имаме много вълнуваща седмица тук и се надявам и студенти от УНСС да дойдат в нашия университет.

По време на срещата в малката конферентна зала

Галерия снимки от Обучение на американски студенти в нашия университет ...