Н. Пр. Макхенкези Стофиле изнесе публична лекция за Нелсън Мандела

петък, 25 октомври 2013 13:10

Н. Пр. Макхенкези Арнолд Стофиле, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка във Федерална република Германия, изнесе публична лекция на тема „Нелсън Мандела: революционер и лидер – син на своето време”. На лекцията в зала „Тържествена“ присъства и временно управляващият посолство на Южна Африка у нас Бойки Мотлунг.

Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор на университета, приветства високите гости и подчерта приноса на Нелсън Мандела за сегашния демократичен облик на Южна Африка.

Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов приветства Н.Пр. Стофиле (първият вдясно от него)

 „Благодаря от името на Южна Африка и Африканския национален конгрес за вашата солидарност, каза Н.Пр. Макхенкези Стофиле в началото на своето изказване. В лекцията си той акцентира върху борбата за демокрация и свобода на Нелсън Мандела - първият чернокож президент на ЮАР (1994-1999). През 1962 г. Мандела е осъден на доживотен затвор и излежава 27 години. Когато излиза на свобода, България е една от малкото страни в света, която оценява мъдростта и идеите му, изтъкна посланик Стофиле.

Н.Пр. Макхенкези Стофиле

„Всяка епоха ражда своите лидери. Нашето поколение създаде личности, с които  победихме апартейда. Децата ни трябва да вървят напред с лидера, който ще осъществи мечтите им”, изтъкна Н.Пр. Макхенкези Стофиле. Мандела изпълни най-смелите желания на черните хора в Африка в борбата за достойнство и равенство. Големите водачи са слаби, ако не могат да вдъхновяват другите, отбеляза посланикът.

Студентите по време на лекцията

Временно управляващият посолството на Р Южна Африка у нас Бойки Мотлунг изказа благодарност на българското правителство и нашия университет за сътрудничеството със страната му. Той посочи, че срещите и лекциите заздравяват отношенията между двете държави.

Временно управляващият посолството на Р Южна Африка у нас Бойки Мотлунг (на трибуната)

Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов връчи сертификат като знак на благодарност за лекцията от името на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев на Н.Пр. Макхенкези Стофиле.

Ректорът проф. д.ик. Стати Статев се срещна и разговаря преди лекцията с Н.Пр. Макхенкези Стофиле и временно управляващия посолството на РЮА в България Бойки Мотлунг.

Отляво надясно: Проф. Статев, Н.Пр. Стофиле, в.и.д. Бойки Мотлунг

Посланик Стофиле е доктор по теология на университета „Форт Хеър“ (РЮА), магистър по изкуствата на университета „Принстън“ (САЩ), доктор по философия на университета „Нелсън Мандела“. Бил е университетски преподавател и директор по университетското развитие на „Форт Хеър“, депутат в първия демократичен южноафрикански парламент, премиер на провинция Източен Кап, министър на спорта и възстановяването и др. Бил е член на УС и Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (2004-2010 г.), заемал е лидерски позиции в областта на спорта на регионално, национално и на международно ниво. Работил е в структурите на Африканския национален фронт (АНК) и военното крило на организацията, в нейния Национален изпълнителен комитет (1991-2012 г.), бил е главен касиер на АНК под ръководството на президента Нелсън Мандела.

Галерия снимки от Н. Пр. Макхенкези Стофиле изнесе публична лекция за Нелсън Мандела ...