Мост между изследванията и практиката в обучението на клъстерни мениджъри

понеделник, 16 септември 2013 8:21

Заключителната конференция по проект за развитие на иновации „InnoSee”, финансиран от Европейската комисия по програма „Учене през целия живот”, ще сложи началото на обществена дискусия за ползата от развитието на клъстерите чрез повишаване на професионалната квалификация на мениджърите и персонала на клъстерите и членуващите в тях организации, каза в своето приветствие по време на международната конференция „Обучение на мениджъри на изследователски клъстери” ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

Проф. Статев (в средата) приветства участниците в международната конференция

Основен резултат и продукт от проекта е разработването на електронна платформа за обучение на мениджъри и служители в научноизследователските клъстери в цяла Европа. Проектът е осъществен в рамките на 2 години. Партньори на „InnoSee” са институции от Австрия, Испания, Италия, Швеция, Гърция и България.

Съдържанието на учебните модули е резултат от проучването на потребностите от обучението на мениджърите на клъстери в страните – партньори по проекта и на рамка на компетентностите на мениджърите на изследователските клъстери. На практически семинарни обучения, национални и международни срещи и дискусии е апробирана платформата за обучение и учебното съдържание. По този начин е хвърлен мост между изследванията и практиката в обучението на клъстерни мениджъри, каза проф. Статев. Той отбеляза и приноса на Института за следдипломна квалификация при УНСС и на Института за подготовка на служители в международни организации в осъществяването на проекта. УНСС е започнал да работи задълбочено и професионално по проблемите на обучението през целия живот още с приемането на Лисабонската стратегия.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев (вляво) и зам.-министърът на МОН Иван Кръстев

На конференцията присъстваха и зам.-министърът на образованието и науката Иван Кръстев, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение инж. Емилияна Димитрова и проф. Никос Комнинос от университета „Аристотел”, Солун, Гърция.

 Министерството на образованието и науката (МОН) ще продължи да подкрепя  мерки, свързани с развитието на човешкия потенциал, ангажиран както във висшето образование, така и в науката и развойната дейност, заяви Иван Кръстев, зам.-министър на образованието и науката. И през настоящия програмен период, и в рамките на средствата, които МОН управлява чрез своя бюджет, има редица програми и инициативи, които се реализират в посока развитие и подобряване на връзката между общото, професионалното, висшето образование и бизнеса, добави зам.-министърът.

Вярвам, че УНСС в ролята си на водещо висше икономическо училище в България ще продължи и занапред да развива иновативни модели, защото иновациите не се изчерпват само с инвестиции в инфраструктура и оборудване. Социалните иновациите са ключов елемент, свързан със социалното и икономическото развитие, завърши Иван Кръстев.

Участници в конференцията

Представен беше самият проект „InnoSee”, разработените продукти за обучението на клъстерни мениджъри и резултатите от проекта. Обучението е насочено към основните проблеми на управлението на изследователски клъстери; развитие на нови компетентности на целевите групи; задълбочаване и подобряване на предходни умения на мениджърите; създаване на мрежа за учене между мениджъри на изследователски клъстери; разработване на хармонизиран курс, който да бъде използван и в други страни от Европейския съюз.

Галерия снимки от Мост между изследванията и практиката в обучението на клъстерни мениджъри ...