Семинар за съвременните тенденции в управлението на недвижими имоти

петък, 28 юни 2013 10:43

Семинар на тема "Съвременни тенденции в управлението на недвижими имоти" бе организиран от катедра „Икономика на недвижимата собственост“ и Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА). В малката конферентна зала на университета се събраха изследователи, специалисти и студенти, които отбелязаха и Световния ден на фасилити мениджмънта, честван на 27 юни.

Проф. д-р Йорданка Йовкова, декан на Бизнес факултета и ръководител на катедра „Икономика на недвижимата собственост“, поздрави участниците от името на ректора на УНСС Проф. д.ик.н. Стати Статев. Тя акцентира върху факта, че за сектора на недвижимите имоти у нас са необходими все повече знания и умения по управлението на собствеността, в това число и относно управлението на експлоатацията на имотите. За пръв път празнуваме заедно Световния ден на фасилити мениджмънта, но се надявам това да стане традиция, посочи декана в приветствието си към асоциацията. Бизнесът трябва да е отворен към науката и образованието, взаимно се учим, а сътрудничеството е особено важно, изтъкна проф. Йовкова.

Проф. Йорданка Йовкова, Горан Миланов (вляво) и Цветомир Цонев

По повод празника доц. д.р Георги Забунов, научен секретар на катедра „Икономика на недвижимата собственост“, връчи на Горан Миланов, председател на УС на БГФМА, поздравителен адрес от името на катедрата до асоциацията.

Доц. Забунов (в средата) чете поздравителния адрес до БГФМА

Как да се подобри работата в сектора, какво е фасилити мениджмънт, защо той е важен за икономиката на страната, коментираха участниците в срещата. Горан Миланов посочи, че в учредената преди 5 години българска асоциация членуват 39 компании и физически лица, които пряко или косвено са свързани с фасилити мениджмънта. Той изтъкна също, че фасилити мениджмънта обхваща всички дейности по поддръжката и управлението на непроизводствените активи на всяка една компания - почистване, безопасност, сградни инсталации, BMS системи, CAFM системи, телекомуникации, ОВК, енергийна ефективност, паркинг системи, пожарна безопасност и др.  През 2011 г. обемът на фасили мениджмънта формира 5 на сто от бюджета на ЕС, като през м.г. той е нараснал на 8 на сто, изтъкна той.

В малката конферентна зала

За спецификата на дейността и предизвикателствата при осъществяването й говори Цветомир Цонев, фасилити мениджър на НДК. Комфортът и икономията на енергия вървят заедно, но не за да живеем по-зле, а да ползваме по-малко ресурси, посочиха експерти. Сега новите сгради изискват много високотехнологично оборудване, те са и основен консуматор на енергия в световен мащаб (40 на сто).

Участниците в семинара 

 

Галерия снимки от Семинар за съвременните тенденции в управлението на недвижими имоти ...