УНСС бе домакин на Националното състезание по дебати BDA Open 2024

сряда, 19 юни 2024 10:09

Аула „Максима“ отвори врати и даде трибуна на участниците в Националното състезание по дебати BDA Open 2024, организирано от асоциация „Дебати България“ на 15 и 16 юни.

Организаторите отправиха своите специални благодарности към УНСС и лично към ректора – проф. д-р Димитър Димитров, за ползотворното партньорство, за гостоприемството и за предоставената материалната база за провеждането на поредица от състезания: „Благодарим на УНСС за вярата в нас и подкрепата за нашата кауза!“

Асоциацията е създадена с цел да разпространява дебатите като извънкласна дейност за учениците и студентите. Участието в такъв тип състезания помага на младите хора да изградят критично мислене, да използват и развиват своята обща култура, да се изразяват правилно, да анализират и да съпоставят информацията, с която разполагат.

В последните години се наблюдава повишен интерес към състезанията по дебати, особено след завоюваните от българските отбори престижни места в различни международни състезания. Български отбор е и настоящият европейски шампион от проведеното миналата година в Бургас Европейско първенство по дебати.

В надпреварата се включиха над 100 участници от цялата страна, сред които имаше  представители от Варна, Шумен, Русе. Учениците и студентите имаха възможността да се изправят в битка за националната купа като дебатираха на различни социални, политически и икономически теми. Съдийският панел беше съставен от световните вицешампиони по дебати от 2023 г. и от европейския шампион по дебати за 2024 г. Участниците разсъждаваха върху теми за Европейския съюз, развитието на изкуствения интелект, инвестициите в развиващи се райони и други.

Шампионската купа беше завоювана от отбора на Американския колеж в София.

На специална церемония екипът на асоциация „Дебати България“ връчи своите Годишни награди, като в различни категории бяха отличени най-добрите дебатьори, треньори и събития през изминалата година. Бяха отбелязани постиженията на Асоциацията от създаването й до днес и споделени бъдещите планове, включително и най-важното събитие – организирането на Световното първенство по дебати за 2026 година.

България ще бъде домакин на Световно първенство по дебати през 2026 година, което ще се проведе в София, в Университета за национално и световно стопанство.


Асоциация „Дебати България“ (АДБ) е младежка неправителствена организация, основана през 2011 г. от група ентусиазирани дебатьори, за да развиват и популяризират дебатите сред младите хора в България. Основната цел на АДБ е да допринася за утвърждаването на активното гражданско общество чрез развитието на дебатите във всяко училище и университет в страната.

АДБ организира ежегодни национални и международни състезания, обучения и събития и работи активно за създаването на платформа за младите хора, където те да могат да развиват своите умения за критично мислене, аргументиране и публично говорене.

Интервю на Румен Маринов, заместник-председател на Асоциация „Дебати България“ от деня на събитието може да видите ТУК.

Галерия снимки от УНСС бе домакин на Националното състезание по дебати BDA Open 2024 ...