Швейцарският модел и силата на демокрацията в новата книга на проф. д.ик.н. Веселин Цачевски

петък, 22 март 2013 10:37

"Швейцарският модел. Силата на демокрацията" е новата книга на проф. д.ик.н. Веселен Цачевски, която бе представена пред студенти и преподаватели в университета. Събитието бе организирано от студентското сдружение "ЕГО ПОЛИТИКО" и Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО).

Проф. Цачевски, който е и възпитаник на университета, представи пред аудиторията своето изследване на съвременната швейцарска политическа система, основана върху представителна и пряка демокрация. Българският дипломат направи кратък преглед на историческата еволюция и съвременните черти на „швейцарския модел“, който показва как една европейска страна може да води успешна политика и да е икономически стабилна, съобразявайки се с решенията на народа. Авторът подчерта, че книгата е продукт не само на научен интерес, но и на желанието да се прецени отблизо какво можем да използваме от изключително богатия швейцарски опит.

Проф. Цачевски

Развитието на страната, която се е утвърдила като символ на демокрация, се основава на същите принципи, както и другите демократични държави – политически плурализъм, върховенство на закона, спазване на основните човешки права и свободи, разделение на властите и развито гражданско общество. Специфичният й облик се дължи както на важната роля на референдумите и другите форми на пряката демокрация в държавното управление, така и на обявения преди близо пет века неутрален статут. Референдумите и неутралитетът са същностни черти на това, което може да бъде окачествено като „швейцарски модел“ на държавна и политическа система, посочи проф. Цачевски.

При представянето на книгата в аудитория 3037

Проф. д.ик.н. Веселин Цачевски е автор на много научни изследвания, свързани с развитието на външната политика на България, международните отношения и икономическото сътрудничество на Балканите, европейската интеграция и др. Участвал е в научни проекти в много страни - Япония, Финландия, Германия, Русия, Белгия, Унгария и Швейцария. Работил е като съветник в Министерството на външните работи и е бил посланик на България във Финландия и Естония.

 

Галерия снимки от Швейцарският модел и силата на демокрацията в новата книга на проф. д.ик.н. Весе ...