Академично слово върху (пост)модерното европейско изкуство

сряда, 05 декември 2012 15:17

Академично слово по повод присъждането на академична длъжност „доцент“ изнесе в голямата конферентна зала д-р Георги Чанков, научен секретар на катедра „Международни отношения“. Преподаватели и студенти-четвъртокурсници от специалност „Европеистика“ присъстваха на презентацията му на тема: „Как да разбираме (пост)модерното европейско изкуство“.

Доц. д-р Георги Чанков

Представяне на доц. Чанков от „раждането му по времето на студената война“ до работата му в университета и „значителното му присъствие в академичния обмен между България и Германия“ направи проф. д-р Георги Генов, ръководител на катедра „Международни отношения“. „Темата е особено интересна за студентите по „Европейстика“, насочи представянето доц. Чанков с допълнението, че в "рационалния икономически университет от време  на време трябва да се „залита“ и към ирационалното в човешката природа".  

Студентите от 4 курс "Европеистика"

В изкуството субективизмът е неизбежен, подчерта доц. Чанков, представяйки и своята гледна точка на „един реакционер“. В изложението си той пречупи развитието на изкуството през времето, започвайки от прочутата картина на Едвард Мунк „Викът“ (и рекордна й цена), премина през въпросите „какво е изкуство?“ и „какво е красота?“, пропагандните цели, политическата сцена и изкуството, спря се на теченията и „изми“-те (кубизъм, фавизъм, сюрреализъм, абстракционизъм) и установи вниманието си върху модерното изкуство.

Академичното слово на доц. д-р Георги Чанков породи и доста въпроси от присъстващите.

Галерия снимки от Академично слово върху (пост)модерното европейско изкуство ...