Поглед в бъдещето с новия Windows 8

четвъртък, 08 ноември 2012 10:00

Това, което свързва днешната новина за преизбирането на Барак Обама за президент на САЩ и срещата с Microsoft-България в нашия университет е фактът, че и двете събития са свързани с бъдещето. Така посрещна гостите на срещата „Windows 8, накъде води бъдещето”, доц. Йордан Близнаков, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата - организатор на събитието. Екип от млади специалисти от Microsoft-България, показаха пред студентите последните новости около навлизащата нова версия на световнопризнатия софтуер.

Доц. Йордан Близнаков (вдясно) и лекторите

Рая Юнакова, представител на ръководството на Microsoft-България, посочи, че в УНСС вече има трима студенти партньори на фирмата. Красимир Кръстев, запозна присъстващите с навигацията на новия продукт, започвайки с показването на новото, по-удобно меню – с възможности за хоризонтално задвижване, с опция за смаляване и уголемяване на иконите. Новият Windows 8 предоставя нов потребителски интерфейс, магазин за приложения (Microsoft Store), както и нови интересни функции. Системата е пригодена за лесно използване - както с докосване, така и с мишка и клавиатура, стартира много по-бързо от предшествениците си, а и заема по-малко памет на компютъра.

Лекторският екип на Microsoft

Диян Миланов говори за метроапликациите, съдържащи много място с премахнати рамки. Windows 8 предлага дори и онлайн магазин, откъдето засега единствено може да се закупи новата версия. Той поддържа над 150 пазара и оставя до 80 процента от печалбата за създателя на приложението. Екипът разказа на студентите и за инициативата „Имаджин къп” - креативен начин да се научи нещо ново за компютрите и създаването на приложения.

Бъдещите потребители на новия софтуер

„Това, което най-много се търси в надпреварата е идеята, не толкова компютърните умения, увери публиката Лазар, участвал през 2011 г. в състезание, провело се в Лондон.  Конкурсът през 2013 г. ще бъде в Санкт Петербург, а всеки, който иска да направи някакво приложение като игра, иновация или апликация, може да се включи с екип до четирима души. На 20 декември завършва първият етап на състезанието, в който отборите трябва да опишат и защитят идеята си.

Галерия снимки от Поглед в бъдещето с новия Windows 8 ...